Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Clinton nem válaszolt Obama elnöki tisztségre utaló kérdésére

Hillary Clinton leköszönő amerikai külügyminiszter vasárnap sugárzott interjújában megkerülte a kérdést, hogy 2016-ban versenybe száll-e a Fehér Házért; a rendhagyó interjút Barack Obama elnökkel párban adta a CBS televíziónak.
A 65 éves Clinton szerint nem kell messzire menő következtéseket levonni abból, hogy együtt ült le az elnökkel a kamerák elé.

"Az elnököt és engem mélyen foglalkoztat az, hogy mi lesz az országunkkal a jövőben. De nem hiszem, hogy akár ő, akár én meg tudjuk jósolni, hogy mi történik majd holnap vagy jövőre" - fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője.

Clinton elismerte, hogy érzi még a nemrégiben elszenvedett agyrázkódás, valamint a fejében talált vérrög miatt kapott kezelés utóhatását.

"Még csak négy napja volt a beiktatás, és önök már 2016-ról beszélnek? Az újságírók javíthatatlanok" - tréfálkozott Barack Obama. (A kettős interjút a CBS 60 Minutes című műsora számára pénteken vették fel a Fehér Házban.)

A két politikus, aki a 2008-as demokrata előválasztási küzdelem során kiélezett küzdelmet vívott, a CBS-nek elismeréssel nyilatkozott egymásról. Obama "erős barátságként" jellemezte kettőjük viszonyát, és Clinton is úgy fogalmazott, hogy a kapcsolat "meleg" és "közeli", egyúttal hasonlónak nevezte kettőjük a gondolkodásmódját.

Az elnök szerint "nagyszerű" együttműködés alakult ki közöttük. Kijelentette, hogy hiányolni fogja külügyminiszterét. Clinton arról is szólt, hogy egy ilyen interjú néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, mert az előválasztási harc "hosszú" és "kemény" volt.

"Aztán az elnök felkért rá, hogy legyek külügyminiszter, és én igent mondtam. Hogy miért mondtam igent? Azért, mert mindketten szeretjük a hazánkat" - nyilatkozott Clinton.

A külügyminiszter ismét mély sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a bengázi terrortámadás során négy amerikai vesztette életét, az elnök pedig arról beszélt, hogy egy csapat közösen ér el eredményt vagy szenved kudarcot. Egy esetleges szíriai beavatkozással kapcsolatban mindketten a megfontoltság és a következmények mérlegelésének fontosságát hangsúlyozták.

Clinton helyére Obama elnök John Kerry szenátort jelölte a diplomáciai tárca élére, akinek személyét a szenátus kedden fogja megerősíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világszerte megemlékeztek a nácizmus áldozatairól

Világszerte megemlékeztek vasárnap, a holokauszt világnapján a nácizmus áldozatairól. Tovább olvasom