Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Costa Concordia - Schettino kapitány nem akart hős lenni

"Mondták, hogy menjek vissza a hajóra, de hogyan mehettem volna? (...) Miért kellett volna eljátszanom a hőst? A hajó akkor már az oldalára dőlt, semmit nem tudtam volna tenni".
Újabb hangfelvételt hoztak nyilvánosságra kedden a két éve zátonyra futott Costa Concordia tengerjáró bírósági tárgyalásán, melyen első alkalommal a Costa Crociere hajótársaság vezetőit is meghallgatták.

A hangfelvétel Francesco Schettino a Costa Concordia volt kapitányának hatósági kihallgatásán készült 2012. január 17-én, négy nappal a hajó balesete után. Schettino akkori kijelentéseit követően az ügyészség elrendelte a kapitány letartóztatását.

A most nyilvánosságra hozott felvételen Schettino elismerte, hogy hibát követett el. Ugyanakkor azt hangoztatta, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy minél több utas megmeneküljön. Schettino elmondta, hogy az utasokkal együtt ő is elhagyta a hajót és mentőcsónakkal Giglio szigetére ment, miután a Costa Concordia a parti szikláknak ütközött.

"Mondták, hogy menjek vissza a hajóra, de hogyan mehettem volna? Helikopterrel vagy úszva? Miért kellett volna eljátszanom a hőst? A hajó akkor már az oldalára dőlt, semmit nem tudtam volna tenni, a parton viszont százaknak tudtam segíteni" - hangsúlyozta a felvételen Francesco Schettino.

A toszkán Grossetóban tavaly tavasz óta tartó per újabb tárgyalásán tanúként hallgatták meg Cristina Porcelli ügyvédet, aki a katasztrófa éjszakáján a Costa Crociere hajótársaság válságstábjának tagja volt. Porcelli elmondta, hogy a baleset óráiban telefonon tartották a kapcsolatot Francesco Schettinóval, aki arról számolt be nekik, hogy a Costa Concordia oldala sziklának ütközött, és ez a szikla nem volt feltüntetve a hajózási térképeken. A tanú szerint Schettino nem jelezte, hogy tragédia történt és áldozatokról sem beszélt. A kapitány inkább azt hangoztatta munkaadóinak, hogy általa az utolsó pillanatban végzett manőverrel megmentette az utasok életét.

Ez az első alkalom, hogy a bíróság meghallgatta a Costa Crociere egyik vezetőjét. A hajótársaság tavaly vádalkut kötött az ügyészséggel és egymillió eurós bírságot fizetett. Egyedül Roberto Ferrarinit, a Costa Crociere válságstábjának vezetőjét ítélték el 34 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre.

A bíróságon nyilatkozott Carlo Galli, Giglio sziget közlekedési rendőrparancsnoka is. Elmondta, hogy a baleset éjszakáján kétszer is felajánlotta Schettinónak, hogy csónakot ad neki, hogy visszatérhessen a hajójára. Erre Francesco Schettino mindkétszer nemet mondott. Galli hozzátette, hogy Schettino teljesen szárazon, polgári ruhában állt Giglio parti szikláin és innen figyelte a süllyedő hajót.

A Costa Concordián tartózkodó 4229 személyből 32-en veszítették életüket. A hajószerencsétlenség egyetlen vádlottja Francesco Schettino.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt utcán lőtték agyon a rendőrtábornokot

A merénylők ketten voltak, és motorkerékpárról lőttek a tábornokra. Az áldozat kórházba szállítása… Tovább olvasom