Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Csak a páratlan rendszámú autók közlekedhetnek Párizsban

A francia fővárosban 1997 óta nem volt példa a szmog miatti forgalomkorlátozásra.
A Franciaország északi részén közel egy hete tartó légszennyezettség miatt a kormány döntése értelmében hétfőn csak a páratlan rendszámú gépjárművek közlekedhetnek a fővárosi agglomerációban. Szmogriadóra 1997 óta nem volt példa Párizsban.

A szálló pornak a riasztási küszöbértéket meghaladó koncentrációja miatt a tömegközlekedés, a bérbicikli-hálózat és az elektromosautó-kölcsönző rendszer már csütörtök óta ingyenes a francia fővárosban. Hétfőn pedig szigorú forgalomkorlátozást is életbe léptetett a kormány: páratlan napon csak a páratlan rendszámú, páros napon pedig csak a páros rendszámú járművek közlekedhetnek Párizsban és a fővárost övező 22 településen.

Délelőtt a fővárosi régióban 90 kilométer hosszú dugó alakult ki, amely a nemzeti közlekedési információs központ tájékoztatása szerint "csak" fele az átlagosnak. Jean-Marc Ayrault miniszterelnök szerint ez arra utal, hogy az autósok elfogadták az intézkedést.

Párizsban 1997 óta nem volt példa a szmog miatti forgalomkorlátozásra. Az önkormányzati választások első fordulója előtt nyolc nappal szombaton meghozott kormánydöntés azonnal politikai reakciókat váltott ki: a kormányzó Zöldek és szocialisták üdvözölték a bejelentést, a jobboldali ellenzék és az autósok és motorosok szervezetei viszont felháborodtak.

 Szájmaszkot viselő kocogók futnak át egy zebrán 2014. március 17-én Párizsban, ahol csak a páratlan rendszámú gépjárművek közlekedhetnek szálló pornak a riasztási küszöbértéket meghaladó koncentráció
Szájmaszkot viselő kocogók futnak át egy zebrán 2014. március 17-én Párizsban, ahol csak a páratlan rendszámú gépjárművek közlekedhetnek szálló pornak a riasztási küszöbértéket meghaladó koncentrációja miatt.
Fotó: MTI/AP/Remy de la Mauviniere

Jean-Francois Copé, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) főtitkára választási kommunikációs akciónak minősítette a döntést, Marisol Touraine egészségügyi miniszter viszont üdvözölte, hogy "a kormány most először felelősen cselekedett".

"Teljesen megértjük azon autósok aggodalmait, sőt mérgét, akiket a tiltási intézkedések érintenek. De meg kellett hozni ezt a döntést" - mondta Philiipe Martin környezetvédelmi miniszter.

A páros rendszámú gépkocsiknak hétfőn ingyenes a parkolás Párizsban.

Az intézkedés betartatásáért hétszáz rendőr felelős a fővárosi utak mintegy hatvan pontján. A páros rendszámú gépkocsik és motorkerékpárok szabályszegő vezetőit a helyszínen 22 euróra (6800 forintra) bírságolják, de a büntetés három napon belül is befizethető, akkor már 35 eurós (11 ezer forintos) összegben. Amennyiben a megbírságolt autós nem hajlandó visszafordulni, a rendőrök a helyszínen blokkolják a gépkocsit. Délelőtt 11 óráig háromezer páros rendszámú gépkocsival közlekedő autóst és motorost büntettek meg Párizsban.

Nem minden páros rendszámú gépkocsi számára tilos a közlekedés: az elektromos vagy hibrid hajtású járművek, valamint a legalább három utassal közlekedő gépkocsik, a taxik, az autósiskolák járművei és az élelmiszert szállító autók hétfőn is elindulhatnak.

Vasárnap már kevésbé volt érezhető a szmog Párizsban: erős szél fújt és ismét kék volt az ég. Hétfőn a szálló por koncentrációja viszont ismét nőtt, de már nem érte el a légköbméterenként 80 mikrogrammos riasztási szintet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földrengés volt Chile északi partvidékén, tömeges kimenekítés

Erős földrengés rázta meg Chile északi partvidékét vasárnap éjjel, a térségből több mint 100 ezer… Tovább olvasom