Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Csak tizennégyet sikerült megmenteni a partra vetődött delfinek közül

ÚjZéland - Csak tizennégyet sikerült megmenteni az Új-Zéland északi részén partra vetődött gömbölyűfejű delfinek közül, a többi hatvan elpusztult.
Bár sok önkéntes fáradozott azon, hogy az állatokat visszajuttassák az óceánba, erőfeszítésüket csupán részleges siker koronázta Spirits Baynél, ahol a hét elején fedezték fel a sekély vízben, illetve homokon vergődő delfineket. Huszonöt állat eleve elpusztult, mire a vízügyi felügyelőség munkatársai az elszigetelt partokhoz érkeztek. Több tucattal a hét közepén kitört vihar végzett: olyan erős volt a szél, hogy lehetetlen volt folytatni a mentést. Az önkéntesek szerint 1,5-2 méteres hullámok csapkodtak.

A hét végén megpróbálták a még életben maradt huszonnégy delfint békésebb partvidékre szállítani, de mire odaértek, további három elpusztult útközben. Hetet később kellett elaltatni, mert hiába engedték el őket, csak visszaúsztak a partra. Tizennégyet motorcsónakokkal és jet-skikkel sikerült kiterelni a nyílt vízre, azok aztán az óceán felé vették az irányt.

A partra vetődötteken kívül további ötven delfint észleltek a közelben, ami külön problémát vetett fel. A gömbölyűfejű delfinek ugyanis erős közösséget alkotnak, és a mentők attól tartottak, ha megpróbálnak bajbajutott társaik segítségére sietni, azok is csapdába esnek a sekély vízben.

A térségben az utóbbi egy hónapban ez volt a második hasonló eset. Augusztus közepén Karikarinál 58 gömbölyűfejű delfin rekedt a part menti homokban. Közülük csupán kilenc tudott visszatérni a tengerbe annak ellenére, hogy több száz ember fáradozott megmentésükön. Ugyanazon a partszakaszon tavaly decemberben több mint száz állat pusztult el.

Világszerte Új-Zélandon vetődik partra a legtöbb delfin, főként abban az időszakban, amikor az Antarktisz felé vándorolnak, illetve visszatérnek onnan. A hivatalos új-zélandi statisztikák 1840 óta több mint ötezer ilyen esetet jegyeztek fel. A tudósok egyelőre nem találtak rá kielégítő magyarázatot, hogy miért úsznak ki a partra ezek az emlősök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megölték a szerdai iráni robbantás fő végrehajtóit

Irán - Az iráni hadsereg elit Forradalmi Gárdája vasárnap közölte, hogy megölték azokat, akik egy… Tovább olvasom