Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Csaknem 700 újságírót bántalmaztak Egyiptomban 2014-ben

Az újságírók elleni jogsértések a legtöbb esetben a tudósítás megakadályozását jelentették.
Egyiptomban dolgozó újságírókat 674 esetben bántalmaztak 2014-ben - jelentette a helyi sajtó hétfőn az Újságírók a Kínzás Ellen nevű egyiptomi civil szervezetre hivatkozva.

Az újságírók elleni jogsértések a legtöbb esetben a tudósítás megakadályozását jelentették, de történt 173 őrizetbe vétel, és 148 esetben fizikailag bántalmaztak újságírót. Egy újságíró, az ad-Dusztúr című napilapnak dolgozó Majáda Asraf az életével fizetett munkájáért. A 23 éves riporternőt tavaly március 28-án lőtték agyon a fővárosban, miközben a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom és a biztonsági erők között kirobbant összecsapásokról tudósított. A szemben álló felek egymást okolták a nő halála miatt.

Az említett civil szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy a 2014 januárjában hatályba lépett alkotmány 70. cikke szavatolja a sajtószabadságot. A vasárnap megjelent felmérésről beszámoló honlapok emlékeztettek arra, hogy a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi jogvédő szervezet 2015-ös éves jelentése szerint Egyiptom a sajtószabadságot leginkább korlátozó országok közé tartozik. A szervezet listáján az észak-afrikai ország 180-ból a 158. helyen áll.

Kairót gyakran éri hasonló bírálat. Világszerte sajtófigyelem kísérte az al-Dzsazíra pánarab hírtévé azon három munkatársának esetét, akit terrorizmussal kapcsolatos vádakkal ítéltek hosszú szabadságvesztésre tavaly nyáron. A sokak szerint bármiféle valódi bizonyítékok nélkül lefolytatott pert idén újraindították, és az újságírók több mint 400 napi raboskodás után visszanyerték szabadságukat. Egyiküket, egy ausztrál állampolgárt kitoloncolták az országból, két társa szabadlábon védekezhet az eljárásban.

A múlt héten arról számolt be a média, hogy a hatóságok megakadályozták az al-Vatan című, magánkézben lévő napilap megjelenését, amiért címoldalán a legfőbb állami intézményeket az ország legnagyobb adóelkerülőinek nevezte. Az elnöki hivatalt, a biztonsági erőket és a különböző elhárító szervezeteket is felsoroló anyag főcíme szerint "Egyiptom a túlélésért küzd, az állam viszont milliárdokat dob ki az ablakon". Sajtójelentések szerint a nyomdában lefoglalt példányszám addig nem kerülhetett az újságosokhoz, amíg a cikket ki nem cserélték. Az új írás az azóta lezajlott sarm-es-sejki gazdasági konferenciáról szólt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyemcov-gyilkosság: Megváltoztatták a vádiratot

Nyereségvágyból vagy megbízásból elkövetett gyilkosság helyett mostantól előre kitervelt,… Tovább olvasom