Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Császári ékkövek kalapács alatt

Nagy Katalin orosz cárnő és I. Miksa mexikói császár smaragdját, illetve gyémántját bocsátja árverésre áprilisban a Christie's aukciósház New Yorkban.
Az ékkövek értékét a patinás árverési ház egyenként 1,5 millió dollárra (292,4 millió forintra) becsüli.

A Christie's hasonló érdeklődést vár, mint két éve, amikor a Wittelsbach-Graff gyémántot kínálták eladásra: a 35,5 karátos kék gyémánt - amely egykor az osztrák, majd a bajor koronaékszerekhez tartozott - végül 16,4 millió fontért (4,8 milliárd forintért) cserélt gazdát.

I. Miksa mexikói császár gyémántja 39,5 karátos. Miksa Ferenc József osztrák császár és magyar király öccse volt, életét azonban fivére árnyékában élte, ezért inkább külföldön keresett elismerést magának. 1864-ben francia katonai támogatásnak köszönhetően kiáltotta ki magát Mexikó császárának. Uralma nem tartott sokáig, 1867-ben Benito Juárez elfogta és lelőtte. Halálakor állítólag a híres gyémánt is nála volt.

A drágakövet visszaszolgáltatták Miksa feleségének, a kő legközelebb 1919-ben egy chicagói kereskedőnél bukkant fel. A Christie's 1982-ben adta el Laurence Graff gyémántkereskedőnek, tőle került Imelda Marcoshoz, Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki diktátor feleségéhez. A kő azóta magántulajdonban volt.

Nagy Katalin orosz cárnő smaragdja 60-70 karát közötti, és gyémántokkal kirakott brossba foglalták. Az ékszert a II. Katalin néven uralkodó cárnő 1776-ban ajándékozta Sophie Dorothea württembergi hercegnőnek. A drágakő a hercegi család tulajdonában maradt egészen 1972-ig, amikor eladták egy amerikai vevőnek.

A Chrisitie's április 22-én bocsátja árverésre a történelmi drágaköveket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Peking politikai aktivitással vádolja a Google-t

A kínai média politikai aktivitással vádolta vasárnap a Google-t, azt vetve az internetes… Tovább olvasom