Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Csata zajlik Tripoliban

A líbiai lázadók nyugat felől beértek Tripoliba vasárnap este, anélkül, hogy ellenállásba ütköztek volna.

20:10 A líbiai lázadók nyugat felől beértek Tripoliba vasárnap este, anélkül, hogy ellenállásba ütköztek volna - jelentették a hírügynökségek. A felkelőket örömmel fogadja és megéljenzi a lakosság. Az utcákon zeneszó hallatszik, az emberek az út szélén, eufórikus hangulatban figyelik a hosszú konvoj bevonulását - írta a francia hírügynökség tudósítója.

19:10 Moammer Kadhafi líbiai vezető egy hangüzenetben azt ígérte, hogy "a végsőkig" a helyén marad, és felszólította híveit, hogy mindenhonnan siessenek a főváros védelmére. A televízióban vasárnap lejátszott üzenetben azt mondta, "tart attól, hogy Tripoli égni fog". Azoknak, akik az oldalára állnak, fegyvert ígért. A vasárnap késő délutáni legújabb jelentés szerint a felkelők nyugat felől már csak 12 kilométerre vannak a fővárostól. Ezt a francia hírügynökség tudósítója jelentette a helyszínről.

16:55 Tüntetések törtek ki vasárnap a líbiai főváros több negyedében a kormány ellen, amely egyszerre küzd a Tripolit megközelítő felkelőkkel és a NATO légitámadásaival. A lázadók a családtagjaiktól kapták az értesülést, hogy a velük szimpatizáló lakosok négy kerületben tüntetnek tömegesen. Az emberek a mecseteknél gyülekeznek, és Allahot hívják segítségül. Legalább egy helyszínen orvlövészek lőttek rájuk, egy ház tetejéről - mondta egy lázadó, aki telefonon beszélni tudott a rokonságával. A fővárost főként nyugat felől közelítették meg a felkelők, akik azt hangoztatják, hogy már vasárnap este be akarnak jutni ebből az irányból Tripoliba. A kormány szóvivője szerint azonban ezrével vannak a katonáik, akik meg akarják védeni a fővárost.

16:10 A NATO repülőgépei vasárnap délután Tripoli központját bombázták, ahol Moammer Kadhafi ezredes vezetési központja van - jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió. A Báb el-Azízíja épületegyüttest az elmúlt hónapok alatt már sokszor célba vették a líbiai hadjáratban részt vevő szövetséges bombázók. A felkelők bengázi szóvivője közben bejelentette, hogy az embereik hajnalban a tenger felől beszivárogtak a kétmilliós Tripoliba, és felvették a harcot a kormányerőkkel. "A miszrátai lázadók előretolt elemei ma reggel elérték Tripolit a tenger felől... Csatlakoztak a helyi felkelőkhöz, és harcolnak az oldalukon" - mondta a szóvivő. Vasárnap egy máltai hajó megkísérelt kimenekíteni külföldieket Tripoliból, de a lövöldözés miatt nem tudott bejutni a kikötőbe, és vissza kellet fordulnia

15:10 Ezzel egyidejűleg adták hírül a lázadók, hogy akció van folyamatban a líbiai fővárosban Kadhafi elszigetelésére. A cél az, hogy elérjék az ezredes kapitulálását vagy távozását. A NATO szerint a líbiai helyzet gyorsan változik, egyre nehezebb kitűzni a légitámadások célpontjait és csapást mérni rájuk.

Roland Lavoie ezredes, a szövetség szóvivője azt mondta, nem tudja megerősíteni a lázadók állítását, hogy egy 600 fős egységük mintegy 30 kilométerre van a fővárostól, mert a helyzet olyan képlékeny az utóbbi napokban, hogy nehéz követni a fejleményeket.

A "Szirén akcióban", amelyet szombat este indítottak, egyeztet a bengázi központú Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) a Tripoliban és annak környékén harcoló lázadókkal - közölte Ahmed Dzsibríl, az ÁNT szóvivője, megjegyezve, hogy a NATO-t is bevonták az akcióba.

"Két forgatókönyvet irányoztunk elő: vagy megadja magát, vagy elmenekül a városból - folytatta Dzsibríl. - Amennyiben kifejezi óhaját, hogy elhagyja Líbiát, ahhoz pozitívan viszonyulunk, és elfogadjuk." A dpa német hírügynökség közben vasárnap "jól értesült tripoli körökre" hivatkozva azt jelentette, hogy Kadhafi már el is menekült a harcok sújtotta fővárosból. Az értesülés szerint - amelyet még a lázadók sem erősítettek meg - Kadhafi családjával együtt az algériai határ felé menekült, és jelenleg Líbia egyik, Algériával szomszédos régiójában tartózkodik.

"A tripoli felkelés" megkezdődött, és a helyzet az országban "rendkívül fontos pontra" jutott - mondta vasárnapi Alistair Burt brit külügyi államtitkár a Sky News magántévének nyilatkozva. "Ilyen távolságból nehéz felmérni, mi történik valójában, de az világos, hogy felkelés folyik Tripoliban" - tette hozzá. Bernard-Henri Lévy francia filozófus az AFP hírügynökségnek nyilatkozva azt a véleményét hangoztatta, hogy a tripoli felkelést hónapok óta "aprólékosan előkészítette a bengázi és a tripoli ÁNT", s az a líbiai lázadók előrenyomulásához járulva "rövid időn belül" véget vet Kadhafi rezsimjének. A lázadók pártján álló Lévy az utóbbi hónapokban ötször járt az észak-afrikai országban, s rendszeres kapcsolatban van az ÁNT vezetőivel.

Ignazio La Russa olasz védelmi miniszter újságírók előtt megerősítette, hogy Abdesz-Szalám Dzsallúd, a volt kettes számú líbiai vezető, aki pénteken elmenekült Tripoliból, jelenleg Olaszországban tartózkodik. Dzsallúd, aki a kilencvenes évek közepén vált kegyvesztetté, pénteken családjával együtt Tunéziába távozott, majd tunéziai hivatalos források szerint még szombat hajnalban továbbindult Olaszországba.

A TAP tunéziai hírügynökség vasárnapi jelentése szerint Tunisz úgy határozott, hogy a líbiai nép törvényes képviselőjének ismeri el az Átmeneti Nemzeti Tanácsot. "A politikai döntés megszületett" - erősítette meg egy kormányforrás. Tunisz a líbiai konfliktus kezdete óta óvatos semlegességet tanúsított a harcoló felek között, miközben a polgárháború elől menekülők százezreit fogadta be.

Olvasóink írták

 • 2. Evelyn_26 2011. augusztus 21. 22:09
  „Kérdés ki az őrült? És mi lesz majd fél év múlva? Két hete Tripoliban százezrek mentek ki éljenezni Gaddafit zöld zászlókkal.

  http://www.youtube.com/watch?v=TAIzx4L49e0

  Ennyit az emberekről.”
 • 1. bánki 2011. augusztus 21. 22:07
  „Kedves DM. Ez bulvár hír ?

  A kék bálnák?

  Holokauszt ?

  Rasszizmus ?

  Emberek ,,döglenek meg" egy örült miatt !

  Szívesen kölcsön adhatom Kadhafi ,,zöld könyvét! Kötelező olvasmány a szerkesztőnek !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem teljesíthető a hiánycél Görögországban

Az év első hét hónapjában az államháztartás bevételei 1,9 milliárd euróval csökkentek az egy évvel korábbihoz képest, a kiadások viszont 2,7 milliárddal nőttek. Tovább olvasom