Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Csatáry László kiadatását szorgalmazza a Szlovákiai Zsidó Hitközség

Indítványozni fogják, hogy a szlovák szervek kérvényezzék Magyarországtól Csatáry László Szlovákiába való kiadatását.
Indítványozni fogja a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége (ÚZZNO), hogy az erre illetékes szlovák szervek kérvényezzék Magyarországtól Csatáry László Szlovákiába való kiadatását - közölte a szervezet keddi pozsonyi sajtótájékoztatóján annak elnöke, Igor Rintel.

A szervezet az esetleges kiadatással kapcsolatban két lehetőséget is elképzelhetőnek tart. Az egyik szerint életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatnák a 97 éves Csatáry ellen 1948-ban hozott halálos ítéletet, és a büntetés-végrehajtás okán kérnék a volt csendőrtiszt kiadatását. A másik lehetőség a Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége szerint az lenne, hogy Szlovákiában folytassanak le eljárást Csatáry ellen.

Pavol Sitár, a kassai zsidó hitközség vezetője a kiadatás indítványozása kapcsán azt mondta: már megkezdték a kérvény indoklásának alátámasztásához szükséges dokumentumok gyűjtését. Hozzátette: a Csatáry 1948-as perével kapcsolatos iratokat 1986-tól a szlovák állami archívumban helyezték el, ám a dokumentumok egy része 1995-ben eltűnt.
A második világháború idején egy kassai gyűjtőtáborban elkövetett cselekményei miatt a múlt héten Budapesten őrizetbe vett Csatáry ellen folytatandó bírósági eljárást Pavol Sitár szerint igen megnehezíti majd, hogy már vagy meghaltak, vagy nagyon idősek azok, akik a perben tanúként szerepelhetnének. Ennek kapcsán rámutatott: a bírósági eljárás szlovákiai lefolytatása mellett szól az is, hogy a tanúként szóba jöhető személyek Kassán élnek.

A náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ szerint Csatáry 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó Auschwitzba deportálásában. A kassai gyűjtőtábor egykori parancsnoka tagadja bűnösségét.

A volt rendőrparancsnok bűnösségével kapcsolatban feltett újságírói kérdésre Pavol Sitár azt válaszolta: ha Csatáry nem lett volna bűnös, akkor már a hatvanas években kérelmezhette volna ügyének újratárgyalását és rehabilitációját. "Valószínűleg bűnösnek érezte magát, különben nem menekült volna el" - jegyezte meg.

Olvasóink írták

 • 11. Csecs 2012. július 25. 18:46
  „5: Buszku Bélára gondoltál?”
 • 10. Csecs 2012. július 25. 18:44
  „Visszasírják a Protektorátust...”
 • 9. deszkás 2012. július 25. 17:05
  „SP! Erről van szó? Nahát.”
 • 8. SP 2012. július 25. 16:13
  „""Tízezreket ölhetett meg a világrekorder hóhér""

  ""A lengyelek katyni lemészárlása, szovjet értelmiségiek és a Vörös Hadsereg vezetőinek kivégzése, több ezer ember vagy akár tízezrek sajátkezű likvidálása fűződik a világtörténelem leggyilkosabb hóhéra, a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült Blohin vezérőrnagy nevéhez.""

  http://www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20120719-vaszilij-blohin-a-vilagrekorder-hoher.html”
 • 7. SP 2012. július 25. 15:27
  „Szlovákiai valamint a
  Zsidó Hitközségeknek mi a véleménye a Malina Hedvig ügyről?

  Szorgalmazza-e a Benes dekrétumok eltörlését?

  ,,4. § Állami szempontból megbízhatatlanoknak kell tekinteni: a) a német vagy magyar nemzetiségű személyeket,..."

  ""Mindenki, de mindenki, akinek, vagy akinek a felmenői birtokoltak a volt Csehszlovákia területén bármilyen vagyont, és ezek a szégyenletes dekrétumok alapján rabolták el tőle, indítson peres eljárást a Cseh Köztársaság, vagy a Szlovák Köztársaság ellen! Tömegével! Ezrével! Előbb-utóbb győzni fog az igazság, nem szabad kicsinyhitűnek lenni, nem szabad felejteni! Soha!""

  http://karpatiharsona.info/index.php?option=com_content&view=article&id=7321&catid=86&Itemid=72”
 • 6. bánki 2012. július 25. 14:55
  „5. xyzvagyok 2012.07.25. 10:51

  Az öreg hibát követett el ! Nem veled kezdte !

  Hulljon a férgese !”
 • 5. xyzvagyok 2012. július 25. 10:51
  „teljesen mindegy hol döglk meg az a *** csak minél elöbb!”
 • 4. deszkás 2012. július 24. 17:31
  „Kicsi huszárok erre mit léptek? Ja olvastam.”
 • 3. Mozimasiniszta 2012. július 24. 16:59
  „Felébredtek a tótok ! lesz itt akkora internacionista sivalkodás , hogy ihaj ... 2.-es ! mindent betakar a hozzászólásod első mondata !”
 • 2. xilinx 2012. július 24. 13:50
  „Mi köze ennek a magát országnak nevező valaminek az 1944-ben Kassán történtekhez?
  Kassa 1944-ben törvényesen Magyarországhoz tartozott, így az ő jograndjüknek, igazságszolgáltatásuknak semmi köze az ott, akkor történtekhez!
  A kérelem minden további vizsgálat nélkül elutasítandó!
  Egyben a nagykövet berendelése útján felszólítandó, hogy jogrendjük területen kívüli alkalmazását AZONNAL fejezzék be, az ítéletüket pedig töröljék, mert magukat teszik nevetségessé. Egyben a magatartásuk miatt nemzetközi fórumokon tiltakozni kell.
  Ha az AKKORI magyar és nemzetközi szabályok szerint bűnt követett el, az eljárást le kell itt folytatni, és a büntetést ki kell szabni.
  Egyben a Wisenthal Központ (illetve felelős vzetője), a Sun napilap, és az aktivisták adatait leközlők ellen személyes adattal való visszaélés miatt eljárást kell indítani.”
 • 1. Emberségetavilágnak 2012. július 24. 13:45
  „Nem bírnak magukkal.
  Vicsorognak, gyűlölködnek, hörögnek, vérért kiáltanak csak azért hogy amíg másra szórják a mocskot, meg ne kérdezze bárki is, hogy mit művelnek, miért mészárolnak halomra, miért öldökölnek.
  Az uszítás, a háborúzás nagymesterei.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűnös a svéd bevándorlók merénylője

Kétrendbeli emberölésben és négyrendbeli emberölési kísérletben bűnösnek találták azt a férfit, aki… Tovább olvasom