Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Cseh választás: a szociáldemokraták győztek, de a vártnál kisebb arányban

A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) megnyerte a hétvégi előre hozott képviselőházi választást Csehországban, de a vártnál jóval kisebb arányban.
Általános a vélemény, hogy a választás eredménye alapján nagyon nehéz lesz az új kormány megalakítása. Néhány elemző úgy nyilatkozott, hogy akár újabb előre hozott választásra is szükség lehet.

A szavazókörzetek 99,8 százalékában leadott szavazatok összeszámlálása után a szociáldemokraták a voksok 20,47 százalékát kapták, a vártnál jóval kevesebbet. 2010-ben a szociáldemokraták 22,2 százalékot szereztek.

A második helyen az Andrej Babis milliárdos vállalkozó által alapított IGEN (ANO) mozgalom végzett 18,66 százalékkal. Ez meglepetésnek számít, bár a választások előtti utolsó felmérések már jelezték Babisék előretörését.

A harmadik helyen végzett Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) 14,91 százalékot szerzett. Ez a kommunisták megerősödését jelenti, hiszen három éve 11,27 százalékot kaptak a választáson.

A három tömörülésen kívül bejutott még az alsóházba a TOP 09 11,97 százalékkal, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) 7,72 százalékkal, a Tomio Okamura vállalkozó vezette Virradat (Úsvit) 6,89 százalékkal és a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) 6,77 százalékkal.

Ennek alapján a 200 tagú képviselőházban a mandátumok megoszlása a következő lehet: CSSD 50, IGEN 48, KSCM 33, TOP 26, ODS 15, Virradat 14, KDU-CSL 14 mandátum.

Csehország 14 régiója közül kilencben szociáldemokrata győzelem született, négyben az IGEN, míg Prágában a TOP 09 győzött.

A választási részvétel 60 százalék alatt volt, alacsonyabb, mint három éve.

Bohuslav Sobotka szociáldemokrata pártelnök nyíltan elismerte, hogy a győzelem jóval kisebb a vártnál, s ebben a helyzetben szerinte a kormányalakítás is jóval nehezebb lesz, mint azt eredetileg elképzelték. Az eredeti elgondolás az volt, hogy a szociáldemokraták egyszínű kormányt alakítanának, amelyet a kommunisták kívülről támogatnának. Ez most megkérdőjelezhető.

Andrej Babis, az IGEN elnöke egyelőre óvatos, úgy nyilatkozott, hogy mozgalma nem vállal kormányzati szerepet.

A már hagyományosan kétnapos voksolás nyugodtan zajlott le. Súlyosabb rendzavarásról, törvénysértésről az urnák délután két órai lezárásáig nem érkezett jelentés.

Az 1993-ban megalakult Cseh Köztársaságban ez volt a hatodik képviselőházi választás, amelyek közül kettő idő előtti volt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emléktáblát avattak a vajdasági Kelebián az 1956-os befogadótábor helyén

Emléktáblát avattak a vajdasági Kelebián az 1956-os befogadótábor helyén, valamint szakmai… Tovább olvasom