Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

Csehországtól kap földgázt Szlovákia

Szlovákia - Péntektől napi mintegy négymillió köbméter gázzal segíti Szlovákiát Csehország. Erről Mirek Topolánek cseh miniszterelnök pénteken tett bejelentést. A gyakorlatilag teljesen az orosz földgáztól függő Pozsony egyben azt is fontolgatja, hogy újraindítja a 2008 végén leállított egyik atomerőműblokkját.
Prága a csehországi RWE Transgas szlovákiai földalatti tározójából biztosítja Szlovákiának a napi csaknem négymillió köbméter földgázt, tehát azt tranzitálni sem kell.

Robert Fico szlovák kormányfő a napokban többször is elmondta, kormánya kész újraindítani a Jaslovské Bohunice-i V1-es atomerőmű tavaly december 31-én leállított második blokkját. Erről az eshetőségről pénteken az Európai Uniót hivatalosan is tájékoztatták. A második blokkot - a 2006-ban leállított elsővel együtt - azért kellett üzemen kívül helyezni, mert 1999-ben Pozsony az uniós előcsatlakozási tárgyalások során erre kötelezte magát. A lépés érzékeny érintette az országot, hiszen a V1-es erőmű a szlovákiai energiamennyiség egyötödét biztosította.

Megoszlanak azonban a vélemények azzal kapcsolatban, hogy milyen időn belül lehetséges a biztonságos újraindítás. A kormányzat szerint akár egy héten belül, ám környezetvédők úgy vélik, a reaktiválás több hetet vagy akár hónapot is igénybe vehet.

A Szlovák Gázművek (SPP) szerda óta érvényben tartja azt a korlátozást, hogy a napi 633 megawattóránál (60 ezer köbméternél) nagyobb fogyasztású ügyfelei csak a biztonsági minimumhoz szükséges szinten tarthatják a gázfelhasználást.

Éppen ezért több más gyár, üzem mellett a szlovák gazdaság fő motorjának számító autógyárakban is szünetel vagy korlátozott a termelés. A Zsolnához közeli Kia autógyárban és a nagyszombati PSA Peugeot Citroennél pénteken nem volt gyártás, a pozsonyi Volkswagennél pedig - ahol az utóbbi hetekben a pénzügyi-gazdasági válság miatt is volt leépítés - a minimumra csökkentették. A korlátozás miatt gyakorlatilag nem működik a kassai U.S Steel kohómű sem. Mivel annak olcsó hőjével fűtötték Kassa-Saca városrészt, az ottani lakásokban most 16-17 fok van.

Továbbra sem korlátozott a gázfelhasználás a távhőszolgáltatás, az egészségügyi intézmények, az iskolák és a háztartások esetében. Az oktatási minisztérium pénteken megerősítette, a jövő héten még várhatóan nem rendelnek el "gázszünetet" az iskolákban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barack Obama: nem lesz kínzás

A leendő amerikai elnök, Barack Obama pénteken kijelentette, hogy hivatali ideje alatt be kívánja tartatni a genfi egyezményt, vagyis nem lesz kínzás az Egyesült Államokban. Tovább olvasom