Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Csirkéket alakítana dinoszauruszokká egy kanadai tudós

A több millió éve kihalt hüllők nyomában töltött évek után egy kanadai tudós csirkeembriókkal mutatná be, hogy képes dinoszauruszok létrehozására.
Hans Larsson, a montreali McGill Egyetem kutatója olyan, a dinoszauruszoknál megtalálható jellegzetességeket kíván előállítani, amelyek több millió évvel ezelőtt tűntek el a madarakból.

A kutató úgy véli, hogy a csirke embrionális fejlődése során bizonyos "genetikai kapcsolók" átállításával képes lesz létrehozni a dinoszauruszok anatómiáját.

Jóllehet a kutatás még csak kezdeti szakaszban tart, elképzelhető, hogy a tojásokból egyszer majd történelem előtti állatok bújnak elő. Larsson szerint egyelőre nem tervezik a dinoszauruszok keltetését, "ugyanis az túl nagy vállalkozás lenne".

"Célunk az evolúció bemutatása" - magyarázta a tudós, aki tíz évig maga is a madarak evolúciójával foglalkozott.

"Ha egyértelműen bizonyítani tudom, hogy a dinoszauruszok anatómiai fejlődésének nyomai a madarak embriójában is megtalálható, az ismét azt bizonyítaná, hogy a madarak a dinoszauruszok közvetlen leszármazottai" - tette hozzá Larsson.

A projekt ötlete akkor keletkezett, mikor a tudós a Jurassic Park című film szakértőjeként is dolgozó Jack Horner dinoszauruszszakértővel beszélgetett. Horner nemrég könyvet is írt "Hogyan építsünk dinoszauruszt" címmel, amelyben egyebek közt embriókísérletek révén vél eljutni a "csirkeszaurusz" létrehozásához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös Mars-utazó programot ajánlott a NASA Oroszországnak

Az amerikai űrkutatási hivatal azt ajánlotta oroszországi és európai partnerének, hogy együtt… Tovább olvasom