Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Csókfotó miatt kerültek bíróság elé, elnapolták a tárgyalást

Indoklás nélkül elnapolták a Facebook közösségi portálon közzétett csókfotó miatt bíróság elé citált három tinédzser ügyét Marokkóban.
Az afrikai ország északkeleti részén fekvő Nador városában pénteken folytatódott a tinédzserek - a fotón csókolózó 15 éves fiú és 14 éves barátnője, valamint a képeket készítő 15 éves barátjuk - pere. A tárgyalás helyi sajtójelentések szerint december 6-án folytatódik.

A fiatalokat október elején őrizetbe vették, közbotrány okozásával vádolják őket. Perük heves tiltakozások közepette kezdődött meg október 11-én az ország északi, még a marokkóiak által is különösen konzervatívnak tartott vidékén, de a tárgyalást hamar el is napolták november 22-re.

A fotóra egy konzervatív szervezet hívta fel a figyelmet, majd tett feljelentést, a rendőrség ennek nyomán vette őrizetbe a három tinédzsert, akiket csak öt nap után engedtek szabadon.

A gyerekeket akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatják. Őrizetbe vételük országszerte tiltakozásokhoz vezetett. Elsősorban fiatalok és emberi jogi aktivisták adtak hangot felháborodásuknak a közösségi hálón, és egyebek közt saját csókfotók közzétételével jelezték szolidaritásukat.

A tárgyalás kezdetén marokkói és nemzetközi emberi jogi szervezetek képviselői is megjelentek Nadorban. Az Amnesty International (AI) akkor felszólította a hatóságokat, hogy azonnal és feltétel nélkül vonják vissza "abszurd vádjaikat" a három iskolás ellen. Philip Luther, az AI észak-afrikai és közel-keleti térségért felelős irodájának vezetője kijelentette, esztelenség, hogy elítélhetik a fiatalokat csak azért, mert csókolóztak és erről közzétettek egy fotót a Facebookon.

A három fiatal nem volt jelen a pénteki tárgyaláson, ügyvédjük szerint iskolába járnak és kerülik a nyilvánosságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb bankban jártak a maszkos rablók Szlovákiában

A rablók két éve arcukat Arnold Schwarzenegger és Václav Klaus maszkja mögé rejtve fosztogatják a… Tovább olvasom