Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Csökkenthető a szélütés utáni károsodás

USA - Egy, az agysejtek megfelelő működését akadályozó molekula blokkolása segíthet a szélütés utáni felépülésben - idézi amerikai kutatók megállapítását a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk/news).
A kaliforniai UCLA kutatói a Nature tudományos magazin csütörtökön megjelenő számában ismertetik állatkísérleteiket, melyekben sikeresen fordították vissza a szélütés következményeit.

Agyi katasztrófa után az erek elzáródása miatt az agysejtek oxigénhiányban szenvednek. Az érintett területeken ezért megkezdődik a sejtek elhalása, miközben egyes szomszédos sejtek azonnal elkezdik körülvenni a károsodott részt, ami fontos szerepet játszik abban, hogy az agyi funkciók újraépülhessenek és ellensúlyozzák a károsodást.

Az újrahuzalozás folyamata, melyben a szomszédos agysejtek új kapcsolódásokat hoznak létre, hogy helyettesítsék a szélütés miatt elveszettek egy részét, meghatározhatja a páciensek által hosszabb távon elszenvedett bénulás mértékét.

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatói úgy találták, hogy e segítő, szomszédos sejteken belül lezajló egyik folyamat gátolhatja a helyreállító funkciót. A gátlásban a GABA elnevezésű molekula vesz részt. Amikor a szélütésen átesett egereknek olyan szert adtak, amely blokkolta ennek a molekulának a hatását, felépülésük javult. Amikor pedig a kísérleti állatokat genetikailag úgy módosították, hogy a GABA hatásaira kevésbé legyenek érzékenyek, hasonlóan jó eredményt értek el a gyógyulásban.

A kutatók úgy vélik, eredményeik utat nyitnak új gyógyszerek kidolgozásához, amelyek segítségével a szélütés után lévő páciensek felépülése hatékonyabb lehet.

A tanulmányban úgy találták, hogy a legjobb eredményt akkor lehetett elérni a GABA-blokkolással, ha az agyi katasztrófát követő három nap elteltével kapta meg a szert a szélütött állat, nem korábban. Ez azért reménykeltő, mert a most használatos szereket a szélütést követő pár órán belül alkalmazni kell ahhoz, hogy eredményes legyen a kezelés, így az agyi eseményt követően versenyfutás kezdődik az idővel. Az új módszer humán próbái azonban még nem aktuálisak a kutatás jelenlegi fázisában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Panda született az atlantai állatkertben

Atlanta - Kölyke született az atlantai állatkertben nevelt óriáspandának. A Csengtuból (Chengdu)… Tovább olvasom