Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Csúcson a munkanélküliség Ausztriában

Ausztriában a munkanélküliség januárban meghaladta a válság alatti legmagasabb értéket a pénteken közzétett adatok szerint.
Az osztrák számítási módszer szerinti munkanélküliségi mutató 9,1 százalék volt az év első hónapjában - közölte az osztrák munkaügyi és szociális minisztérium.

Noha a harmonizált európai uniós mutatót tekintve a legutóbbi, decemberi adatok alapján Ausztriában a legalacsonyabb (4,3 százalék) a munkanélküliség az EU-ban, a hazai mutató fél százalékponttal magasabb a tavalyinál, és meghaladta a válság alatti értékeket is.

2009 januárjában 8,4 százalék, 2010 elején 9 százalék volt a munkanélküliség az osztrák számítási elv szerint. Az állástalanok száma 2010-ben közel 324 ezer volt, az idén meghaladta a 338 ezret.

Ezzel egyidejűleg 0,7 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest a foglalkoztatottak száma, és 9,6 százalékkal csökkent a betöltetlen állásoké.

Rudolf Hundstorfer munkaügyi miniszter rámutatott, hogy 2009 óta 150 ezerrel nőtt a munkahelyek száma az országban. Egyre több idősebb munkavállaló van hosszabb ideig a munkaerőpiacon, és a nők foglalkoztatottsága is emelkedik. Ezzel magyarázható, hogy a munkaerő-kínálat meghaladja az új állások számát - mondta a tárcavezető.

Johannes Kopf, az Osztrák Munkaügyi Hivatal (AMS) vezetője szerint 2014 elején érheti el a legmagasabb értéket az állástalanok száma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vatikán az ifjúság kultúrájára helyezi a hangsúlyt

Feltörekvő ifjúsági kultúrák címmel tartják meg a Kultúra Pápai Tanácsa éves plenáris ülését… Tovább olvasom