Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Cunamiriadó! Újabb erős földrengések Japánban

Japán - Nagyon erős, 8,9-es erősségű földrengés rázta meg pénteken Japán északkeleti partvidékét, a fővárosban, Tokióban kilengtek az épületek, több tűz keletkezett.

Újabb, egymást követő két erős földrengés volt Japánban, a fő sziget, Honsú északi részén - ottani idő szerint - szombat hajnali négy órakor - közölték a hatóságok.

Az egyiknek a központja a korábban 8,9 fokos rengéssel sújtott csendes-óceáni partvidéken, a másiké a sziget ellenkező, északnyugati oldalán volt, erejüket 6,2, illetve 6,6 fokosra teszik. Tokióban ismét kilengtek a magas épületek.

A meteorológiai intézet újabb cunamiriadót rendelt el.

Gőzt engednek ki a fukusimai reaktorból

A bajba jutott fukusimai atomreaktor irányítói arra készülnek, hogy kinyissák a reaktortartály szelepét, s ezzel lecsökkenjen a tartályban a nyomás. A művelet radioaktív gőz kiszabadulásával járhat - jelentette be Kaieda Benri japán ipari miniszter helyi idő szerint a szombat hajnali órákban.

A miniszter szerint a kiszabaduló radioaktivitás nagyon kis mértékű lesz, és nem fenyegeti a környékbeliek biztonságát. Kaieda a japán hírügynökség szerint hangsúlyozta, hogy "valamit tenni kell" a nyomás csökkentésére.

Kiterjedt nemzetközi segítségre számíthat Japán

Több mint 45 ország ajánlott fel segítséget a földrengés és szökőár sújtotta Japánnak - közölte pénteken az ENSZ.

Hatvannyolc mentőcsapat áll készenlétben, hogy ha Tokió kéri, azonnal útnak induljon - mondta Elisabeth Byrs, a humanitárius segítségnyújtást összehangoló ENSZ-iroda képviselője. Hogy a fejlett polgári védelemmel rendelkező, s a rendkívüli helyzetekre felkészült Japán kér-e segítséget, azt egyelőre nem tudni.

Eddig csupán egy segélyakció történt: az amerikai légierő egyik repülőgépe hűtőanyagot vitt a fukusimai atomerőműbe, amelynek meghibásodott a hűtőrendszere.

A rendkívüli helyzetek kezelésére létrehozott ERMACOM orosz cég negyven mentőt és három keresőkutyát ajánlott fel. Szingapúr készenlétbe helyezte polgári védelmi erőit, Lengyelország pedig közölte, hogy kész tűzoltókat küldeni Japánba.

Földrengés és cunami Japánban. Fotó: MTI (galéria)

Kína és Svájc is ajánlott mentési munkálatokban jártas szakembereket, Dél-Korea pedig negyven embert helyezett készenlétbe, hogy bármikor indulhassanak a szigetországba.

William Hague külügyminiszter szerint a brit mentők bármikor képesek elindulni, s Nicolas Sarkozy francia államfő is közölte, hogy Franciaország kész eleget tenni bármilyen japán kérésnek.

Manuel Barroso, az Európai Unió Bizottságának, és Herman van Rompuy, az Európai Tanácsnak az elnöke közös nyilatkozatban ígért segítséget Japánnak.

Átszakadt egy gát a földrengés övezetében

Átszakadt egy gát pénteken Japánban, pár órával azután, hogy földrengés sújtotta az északkeleti országrészt.

A víztározóból kitörő áradat házakat borított el Fukusima prefektúrában, de még nem tudni, hogy vannak-e áldozatok.

A japán kormány figyelmeztetett, hogy az utórezgések is okozhatnak újabb tengerárat.

Kínát nem veszélyezteti a cunami

A Japánt ért nagy erejű földrengést Peking egyes részein is érezni lehetett, miközben a kínai szakértők nem tartanak attól, hogy a cunami Kínát veszélyeztetné; a kínai kormányfő pénteken együttérzéséről biztosította japán kollégáját, Kína kész a segítségre.

A kínaiaknak nincs okuk a pánikra - mondta Csen Csien-min (Chen Jianmin) szeizmológus, a kínai földrengéshivatal igazgatója, de a csendes-óceáni térség nagyobb részét éberségre figyelmeztette. Szakértők szerint Kína déli és keleti partjait még a veszélyességi határ alatti méretű hullámok érik el helyi idő szerint pénteken éjszaka. Az érintett területen a komphajók közlekedését felfüggesztették és 24 órás járőrszolgálatot rendeltek el.

A földrengés epicentrumától mintegy 2500 kilométerre fekvő Peking belvárosában, illetve külső kerületeiben lehetett érezni apróbb földmozgást, az északkeleti rész magas épületeiből több helyütt az utcára rohantak az emberek.

A történtek miatt "mély együttérzését és féltő gondosságát" fejezte ki Ven Csia-Pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő pénteken a japán kormánynak és népnek.

Ven a kormány nevében küldött üzenetet Kan Naotónak, míg a kínai külügyminiszter japán kollégájának Mocumoto Takeakinak fejezte ki részvétét.

A kínai mentők már indulásra készen állnak teljes felszerelésükkel arra az esetre, ha elfogadják felajánlásukat és megkapják az engedélyt a beutazásra - közölte Csen Csien-min, aki szerint igen kritikus a helyzet.

A kereskedelmi tárca Pekingben felhívta a Japánban érdekeltségekkel rendelkező vállalatait, hogy tegyenek meg mindent alkalmazottaik biztonságáért.

A China Southern légitársaság Kanton és Tokió közötti járatának gépe pénteken délután kényszerleszállást hajtott végre Oszakában. Kína legnagyobb légitársasága törölte szombati tokiói járatait és leállította a március 13-ára szóló jegyek eladását.

A kínai televízió főidőben közvetített a tragédiáról, négy órával a földrengés után Kínában már 4,5 millió mikroblog bejegyzés foglalkozott az eseményekkel. Sokan Japánban dolgozó hozzátartozóikat, barátaikat keresik.

Tűzvész pusztít a földrengés és a cunami után

Hatalmas tűzvész pusztít Keszenuma városában Mijagi prefektúrában. A 74 ezer lakosú városban házak és más épületek is lángolnak. Szendai tengerparti részén is nagy tüzek vannak - olvasható az Index-en.

88 ezer eltűnt Japánban

A Kyodo hírűgynökség legfrissebb jelentése szerint Japánban 88 ezren tűntek el a földrengés és a cunami következtében. A Kyodo a hivatalos japán hírügynökség. A rendőrség hivatalos közlése szerint viszont 110 halottja és 350 eltűntje van a katasztrófának. - írta az Index.


Japán legnagyobb szigetét rázta meg a földrengés nagyobb térképen való megjelenítése

Minden szükséges módon kész segíteni az EU

Minden szükséges módon kész segíteni az Európai Unió Japánnak a pénteki pusztító földrengés következményeinek elhárításában - adták értésre az uniós intézmények és tagországok vezetői, akik a katasztrófa után nem sokkal találkozót tartottak Brüsszelben a líbiai helyzetről.

A témáról kiadott közlemény szerint a tagországok állam- és kormányfői nagy nyugtalansággal fogadták a földrengéssel és szökőárral kapcsolatos híreket.

Az unió felkérte Catherine Ashton külügyi főképviselőt és az Európai Bizottságot, hogy biztosítsák: az EU minden szükséges módon segít a következmények elhárításában.

Az EU vezetői együttérzésükről biztosították a japán kormányt és az áldozatok hozzátartozóit.

Japán a cunami után. Fotó: MTI (galéria)


Leállítottak négy atomerőművet

Biztonsági okokból leállítottak négy atomerőművet pénteken Japánban a reggeli földrengés sújtotta terület körzetében - közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség.

A bécsi székhelyű szervezet közölte: kapcsolatban áll a tokiói gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztériummal. Ez a tárca felügyeli az atomerőműveket a távol-keleti szigetországban.

Közben a Kyodo japán hírügynökség jelentése szerint tűz ütött ki a Mijagi prefektúrában található onagavai nukleáris központ egyik turbináját védő épületben, Tokiótól 300 kilométerre északra.

Halálos áldozatok

Japánban már legkevesebb 32 halálos áldozata van a pénteki földrengésnek és az azt követő szökőárnak a helyi sajtó szerint.

A japán kormány közlése szerint a földrengés következtében leállt egy másik atomerőmű, a fukusimai hűtőrendszere, de nem volt radioaktív szivárgás. A kabinet elővigyázatosságból szükségállapotot hirdetett.

Kan Naoto: jelentős kár érte az országot

Jelentős károkat okozott Japán északkeleti részén a pénteki nagy erejű földrengés és az azt követő cunami - közölte Kan Naoto miniszterelnök. Az eddigi adatok szerint legkevesebb tíz ember halt meg, tucatnyian eltűntek, sok a sérült.

A kormányfő hozzátette, hogy nukleáris létesítmények nem sérültek meg, radioaktív anyag nem került a levegőbe. Edano Jukio kormányszóvivő elmondta: katonákat küldenek a térségbe, hogy segítsék a mentést.

Kiterjesztették a cunamiriadót

Cumaniriadót rendeltek el pénteken - a japán földrengést követően - a Csendes-óceán teljes partvidékére - közölte az amerikai szökőárfigyelő központ.

A Hawaii-szigeteken lévő intézet által kiadott riasztás kiterjed Ausztráliára, a Fülöp-szigetekre, Oroszországra, Pápua-Új-Guineára, a Hawaii-szigetekre, valamint Dél-Amerika csendes-óceáni partvidékére.

Földrengés és cunami Japánban. Fotó: MTI (galéria)


A 8,9-es erősségű rengés a tengeren hatalmas - a 10 métert is elérő - szökőárt idézett elő Japán északkeleti partjainál. Az ország egész csendes-óceáni partjára vonatkozóan kiadták a cunamiriadót. A szökőár hömpölyög a szárazföld belseje felé, elsodor mindent, ami az útjába kerül, tüzeket okoz.

A földdel keveredett víztömeg már több embert maga alá temetett. Egy halálos áldozatról biztosan tudnak már.

Megrázó videófelvételek

A CNN oldalán megjelentek az első videók a japán partjainál történt földrengésről és az azt követő cunamiról.

Nézze meg a videókat!

Tokióban és környékén négymillió ember otthonában szűnt meg az áramszolgáltatás.

Az ország északi részén a vasúti hálózat több szakaszon megrongálódott, leálltak a szuperexpresszek. Kigyulladt a Tokió melletti Csiba olajfinomító üzem. Automatikusan leálltak az atomerőművek.

Bezárt a tokiói Narita repülőtér, az utasoknak el kellett hagyniuk az épületeket. Leálltak a tokiói metrójáratok és a helyi érdekű vasutak is.

Nyolc katonai repülőgép szállt fel, hogy a levegőből felmérje a károkat.

A kormány válságtanácskozást tart. A kabinet szerint lehetséges, hogy lesz további szökőár.

Korábban írtuk

A hatóságok tíz méter magas hullámra vonatkozó cunamiriadót rendeltek el, de már legalább 4 méter magas víztömeg áramlik a szárazföld belseje felé - jelentették különböző médiumok.

A tévék képernyőin látszik, amint Tokióban a cunami elárasztja a rakpartokat, vidéken pedig hömpölyög végig a földeken, és elsodor mindent, ami az útjába kerül. A hatóságok sok áldozatra számítanak. Volt több utórengés, köztük egy 7,4-es erősségű.

A hadsereg nyolc katonai gépet riasztott, hogy a levegőből mérjék fel a károkat. A térségben leálltak az atomerőművek, az olajfinomítók, a vasúti közlekedés, nem működnek a telefonhálózatok.

Földrengés és cunami Japánban. Fotó: MTI (galéria)


Az NHK állami tévé sűrű füst gomolygását mutatta egy tokiói épületből. Az amerikai földtani intézet (USGS) előbb 7, 9-es erősségű földrengésről számolt be, ezt később módosította. A földmozgás 125 kilométerre a parttól, tíz kilométeres mélységben történt helyi idő szerint délután 2 óra 46 perckor (közép-európai idő szerint 6 óra 46). A szökőár óránként 800 kilométeres sebességgel haladt a part felé, a tévéfelvételek tanúsága szerint a partot elért első hullámok autókat, hajókat és raktárépületeket sodortak el. A beáramló víz hatalmas területeket öntött el, rengeteg hordalékot sodorva magával.

A tokiói parlamentben kilengtek a csillárok, nagy riadalom keletkezett. Ugyancsak tévéfelvételeken lehetett látni, hogy az irodákban a könyvek és iratok leestek a polcokról. A rengés után félórával Tokióban még mindig kilengtek a nagyobb épületek. A metróban az emberek kiabáltak, míg mások egymás kezét fogták meg és így adtak erőt ahhoz, hogy úrrá legyenek a félelmen.

Földrengés és cunami Japánban. Fotó: MTI (galéria)


A keletkezett szökőár az oroszországi Szahalin szigetének partjait, valamint az Északi-Mariana-szigeteket is fenyegeti.

A tokiói tőzsdén estek a részvényárak a földrengés bejelentését követően. A központi bank közölte, hogy megtesz mindent a pénzügyi stabilitás érdekében. A hatóságok attól tartanak, hogy a szökőár további károkat okoz majd.

Az elmúlt napokban számos nagyobb rengés, szerdán 7,3-as erősségű rázta meg Japánnak ugyanezt a térségét.

Hetvennyolc évvel ezelőtt, 1933-ban egy 8,1-es erősségű rengést követően a térségben háromezer ember halt meg.

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. EAM 2011. március 11. 23:24
  „Ezert jo, hogy Magyarorszagnak nincs tengerpartja.”
 • 54. 3évesférfi 2011. március 11. 23:12
  „Ja jó, ez csak a szokásos gulyáskommunizmus-nosztalgia, semmi köze köze a mai eseményekhez, teljes mértékben irreleváns a hír kapcsán.”
 • 53. EAM 2011. március 11. 23:08
  „Akkoriban a cukor nem volt olyan draga mint az arany.
  Az ujsagok tele voltak allashirdetessel, nem cunamival.
  (Ugysem utazhattunk sehova.)

  A lakbert fizetni tudtuk, es nem voltak kukasok sem.
  A buszberletet egy honapra a mellenyzsebböl ki lehetett fizetni, munkahelyi hozzajarulas is jart.

  Autoja nem mindenkinek volt ez igaz.
  De nem mindenkinek volt 10, vagy 100 millio forint adossaga sem.
  A közbiztonsag dicseretes volt.

  Ennyit a földrengesröl es cunamirol.

  A java ugy is ezutan jön....”
 • 52. 3évesférfi 2011. március 11. 22:51
  „Akkor tehát hogyan értelmezhető a 49-es hozzászólásod?”
 • 51. EAM 2011. március 11. 22:49
  „Igy igaz!

  Hiszen mar a Bibliaban is irva vagyon:
  "Minden volt mar egyszer."”
 • 50. 3évesférfi 2011. március 11. 22:45
  „49. EAM: Az Alzheimer-kórt 1907-ben ismerték fel, a chilei és alaszkai földrengések a ´60-as években történtek, mindkettő jóval 9-es erősség fölött, óriási cunamikat idézve elő.”
 • 49. EAM 2011. március 11. 22:25
  „Boldog 1960-as, 1970-es evek...!

  Nem volt Aids, nemvolt Alzheimer-kor, nem voltak ilyen erös földrengesek es cunamik...!!!

  Mi jön meg...?????”
 • 48. queenmargareth 2011. március 11. 21:50
  „Ez természetesen így helyes. Jók az információk. Köszönjük kedves újság.”
 • 47. EAM 2011. március 11. 21:41
  „Mindenki ir itt a cunamirol, a földrengesröl es a következö "utorengesekröl"...

  Honnan tudjuk azt, hogy ez az egesz nem e csak egy "elö-renges" volt...
  A "FÖ-renges" meg ezutan jön....???”
 • 46. keiner 2011. március 11. 21:18
  „Eddig körülbelül 50 utórengés volt. A leghevesebb volt 170 km ejszakon Tokio-tol 10 km mélyben. 6.6 a Richterskalán.”
 • 45. Mike3 2011. március 11. 20:36
  „A gond az, hogy ez egy BWR reaktor. Alapvetően a működéséből fakad, hogy rádióaktív a víz, mely a turbinákat hajtja. Így nem igazán játszik az a dolog, hogy a rádióaktív anyagok a konténmentben marad, mivel hiába létezik ilyen, túl nagy ahhoz, hogy ne sérüljön földrengés esetén. Nő az aktivitási szint a turbinacsarnokban is... Nem túl jó jel. Ezekben a reaktorokban a moderációt egyrészt a rudak, másrészt maga a hűtőközeg áramlási sebessége adja. Ha gyors az áramoltatás, nagyobb a neutron elnyelés mivel kevesebb gőz keletkezik, csökken a nyomás, csökken a hőmérséklet. A gubanc csak annyi, hogy az áramoltatást fent kell tartani még akkor is, ha SCRAM-elik a reaktort, mivel a fűtőelemek minden tekintetben "forrók". Ha nincs keringetés, leolvadhat a mag, mely saját bomlási hőjétől immáron kontrolálhatatlanul tovább melegedik. Nem akarok ötletelni róla, mi történhet.
  Az összes keringető rendszer meghibásodása egészen idáig elméleti kérdés volt, amivel sokan eljátszottak, többek között Csernobilban is. Ha ott akkor nem lett volna politikai nyomás (közelgő május 1, villantani kellett -ami sikerült is-), akkor talán megfelelő szakértelemmel lehet levezényelni pontosan azt a kísérletet, aminek az eredményét a mostani esetben nagyon jól lehetett volna használni. Paradox módon egy reaktor iszonyúan veszélyes áramellátás nélkül. A természetes lubrikáció vészhelyzeti hűtés esetén elégtelen, így meg kellett oldani a szivattyúk üzemeltetését a leálló reaktor által termelt árammal. Csakhogy az RMBK-t könnyebb egyszerűen kikapcsolni, mint fokozatosan leállítani. A reaktor teljesítményének a csökkentését a rudak részleges betolásával és a hűtőközeg áramlási sebességének fokozásával próbálták elérni. Ennek az lett a vége, hogy a reaktor teljesítménye túlságosan beesett és bejött a képbe a xenon-mérgezés. (jó, ez most nagyon le van egyszerűsítve, csak ez magában 4 oldal lenne) A teljesítmény ennek hatására tovább csökkent. Ez volt az a pont, amikor be kellett volna tolni minden rudat koppig, reaktor stop. Csakhogy senkinek nem esett le a xenon-mérgezés, a kísérlethez pedig kellett egyfajta teljesítmény, így elkezdték kihúzni a rudakat. A teljesítmény azonban csak cammogott felfelé. Miért? Az RBMK hatalmas. Iszonyú böszme nagy dög (ezért is nem épüllt rá konténment), az egymástól távoli pontjain totálisan különböző dolgok történhetnek. Tehát a reaktor bizonyos részein kialakult a mérgezés (nem jöttek rá). Ott a reaktor már nem tudott teljesítményt előállítani. Így amikor visszaszenvedték azt a megfelelő szintre, egyes részek a névleges maximális teljesítményt többszörösén ketyegtek. Ekkor törtek el az első csövek. Ez egy grafitmoderátoros reaktor, víz csakis zárt csövekben (cirkónium) mehet benne. Na itt kiszabadult és vidám cirkónium-víz reakció kerekedett a hatalmas hő hatására. A cirkónium égésekor hidrogén szabadul fel, ez vitte le a reaktorfedelet. Amikor a hidrogén kiszabadult, oxigénhez jutott a több 1000 fokos grafit, mely meggyulladt és begyújtotta a hidrogént. Ez vitte le az épület tetejét és szórta szét a magot.

  A BWR egy fokkal jobb csak. Alapvetően elavult dolog, hiába tákoltak már 3 generációt belőle. Az egyetlen oka a létezésének, hogy egyszerű kivitelű és nagy teljesítményű. Már megint a pénz ugye...
  Remélem, hogy nem lesz ebből is iskolapélda, mint a 3MI-i és a Csernobili esetből. Az mindenesetre nem túl jó jel, hogy jelenleg akkumulátorokról fut a keringetés...”
 • 44. keiner 2011. március 11. 20:10
  „Ja bocs EAM, az nem vagyok. ;-)
  Bocs Mod.”
 • 43. keiner 2011. március 11. 19:53
  „42.Szia EAM, nekem Nissan van, azért fájdalmas ami ott történik. 90 óta csak Nissan-t veszek, imádom.
  Kevesebb pénzer több kényelmet. ;-)”
 • 42. EAM 2011. március 11. 19:39
  „Szia Jemand!

  OFF

  Egy hete uj szomszedom van, meg nem talalkoztam vele, de a
  leveles ladan olvastam a nevet: "Keiner".
  Tan csak nem Te vagy...?

  :)))

  Bocs a kiteröert.”
 • 41. keiner 2011. március 11. 19:36
  „Aki tud angolul, itt a japan oldal:
  http://www3.nhk.or.jp/daily/english/11_59.html”
 • 40. keiner 2011. március 11. 19:29
  „Aki tud németül, itt a ZDF-Spezial:
  http://www.zdf.de/
  most megy, neten is.”
 • 39. EAM 2011. március 11. 19:17
  „Ha mar a termeszeti katasztrofaknal vagyunk.

  Ugye sokan ismerjük gyermekkorunkbol az amerikai "Foxi Maxi" rajzfilmsorozatot Maci Lacival.
  Nos, ez a Montana /USA allambeli Yellowstone-Nationalparkban jatszodik.
  Amely egy oriasi vulkanon fekszik...!

  Kb. 1 honapja lattam a ZDF nemet tv-ben egy filmet erröl.
  Ha ez az oriasi vulkan kitörik,
  -a levegö az egesz Földön tele lesz forro hamuval, a tengerek felforrnak, a hömerseklet akar 400 fok Celsius
  föle is szallhat!
  Cak nehany, az oceanok melyen elö elöleny eli tul.
  Az emberiseg ki fog halni.

  A tudosok szerint, a Yellowstone vulkan ugy 500 ezer evenkent tör ki atlagosan.
  Igen.

  Utoljara, kb. 600 ezer eve hogy kitört......”
 • 38. csafe 2011. március 11. 19:11
  „36. Ebgondolat
  34. klj_54
  Ha jól gonolom el is tüntették az eredeti 34. maci52 hozzászólást.
  Jobb is, hogy nem láttuk mit írt!”
 • 37. keiner 2011. március 11. 19:10
  „Kirendeltek az atom-kényszerhélyszetet.”
 • 36. Ebgondolat 2011. március 11. 18:59
  „34. klj_54 2011.03.11. 18:32
  Mindenki ismeri az általad említett valakit!! Irományai mindent elmondanak a személyiségéről, teljesen felesleges akár egyetlen mondatot is rá áldozni!!”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama: szorul a hurok Kadhafi körül

Az Egyesült Államok és szövetségesei szorosabbra húzzák a hurkot Moammer Kadhafi líbiai vezető nyaka… Tovább olvasom