Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Dalos György előadása a vasfüggöny lehullásáról

Dalos György Berlinben élő magyar író, publicista 1989: a vasfüggöny leomlása, a kelet-európai diktatúrák vége címmel tart előadást, majd fölolvas a Németországban nemrég megjelent, az előadás címével azonos címen megjelent könyvéből hétfőn Madridban.
Dalos György az MTI-nek elmondta, hogy a berlini spanyol és portugál nagykövetség kérte föl az előadásokra, s Lisszabonban november 9-én, a berlini fal leomlásának napján már nagy érdeklődés mellett adott elő a kelet-európai rendszerváltásról és olvasott fel a könyvéből. Dél-Európának ebben a részében igen élénk az érdeklődés a 20 évvel ezelőtti események iránt - jegyezte meg.

Ez a téma lesz napirenden Madrid után Valenciában és Sevillában is. Az 1989 Der Vorhang geht auf: Das Ende der Diktaturen in Osteuropa című könyve lesz mindenütt a referátum alapja, majd felolvas a kötetből, beszélget és válaszol a hallgatóság kérdéseire.

A kötet arról szól, hogy 1989-ben hogyan fogadta a politikai elit a Varsói Szerződés hat tagállamában - Lengyelországban, Magyarországon, az NDK-ban, Bulgáriában, Csehszlovákiában és Romániában - azt, hogy a szovjet vezetés lemondott róluk. Az író példaként megemlítette, hogy a magyar fejezet címe A kedélyes világvég, az NDK-é Demokrácia szakadás és egység között, míg a csehszlováké Lázadás bársonyosan. Egy fejezet a szovjetek magatartását veszi górcső alá a 20 évvel ezelőtti eseményekkel összefüggésben - sorolta Dalos György.

A könyvben a szerző elemzi, hogy milyen mozgalmak, milyen forradalmak játszódtak le a különböző kelet-európai államokban, s azokban mennyire volt benne Moszkva - például Kádár János vagy Todor Zsivkov lemondásában -, s milyen szerepet játszottak a tömegek, az ellenzéki mozgalmak, a kommunista elit a változásokban.

Dalos György az 1970-es évektől csatlakozott a magyar ellenzékhez. A 80-as évek második felében német ösztöndíjas, majd Bécsben dolgozott magyar lapok tudósítójaként. 1995 és 1999 között a berlini magyar kulturális intézetet vezette. Azóta is Berlinben él és dolgozik. Magyarországon is ismert regényei között van a Vendég a jövőből és A körülmetélés.

Dalos György 1995-ben megkapta a Bajor Művészeti Akadémia Adelbert von Chamisso-díját. A kitüntetés névadója francia születésű, német nyelven alkotó író, természettudós (1781-1838), a családja Poroszországba települt. A díjat ezért olyan Németországban élő külföldi íróknak adják, akik német nyelven írnak - mondta el az író.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helikopterrel is keresik az eltűnt magyar hegymászókat

Minden jel szerint lesz helikopteres felderítés, ebben állapodtak meg a délnyugat-kínai Szecsuanban… Tovább olvasom