Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Damaszkusz elfogadta az orosz kezdeményezést

A szíriai kormány hivatalosan is elfogadta azt az orosz javaslatot, hogy Damaszkusz helyezze nemzetközi felügyelet alá vegyifegyver-arzenálját egy amerikai katonai csapás elkerülése érdekében - közölte kedden a szíriai külügyminiszter.
Valíd Moallem elmondta, a szíriai kormány beleegyezett az orosz indítványba, hogy ezzel megelőzzék az amerikai agressziót.

"Rendkívül gyümölcsöző tárgyalásokat folytattunk tegnap Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, aki egy vegyi fegyverekkel kapcsolatos kezdeményezést javasolt, amelyet este el is fogadtunk" - idézte az Interfax orosz hírügynökség Moallemnek az állami duma elnökéhez, Szergej Nariskinhez intézett szavait.

A szíriai külügyminisztert hétfőn fogadta orosz kollégája, Szergej Lavrov, aki aznap jelentette be, hogy a Kreml kezdeményezi: Szíria helyezze nemzetközi felügyelet alá vegyifegyver-arzenálját, hogy elkerülje a nyugati katonai csapást. Valíd Moallem hétfő este még csak azt közölte: Szíria üdvözli a kezdeményezést.

Moszkva nem csupán a vegyi fegyverek nemzetközi felügyelet alá helyezését, hanem ezt követő megsemmisítésüket is sürgeti, akárcsak azt, hogy Szíria teljes jogú tagként csatlakozzon a Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez (OPCW).

Szergej Lavrov kedden arról tájékoztatott, hogy hamarosan beterjesztik az ENSZ-ben és az OPCW-nél is az elképzelésüket, amelyen jelenleg is dolgoznak. Eközben folyamatosan egyeztetnek szíriai partnereikkel és ő személy szerint John Kerry amerikai külügyminiszterrel.

Valíd Moallem azt is kifejtette az orosz duma elnökének, hogy országa már 2 és fél éve agressziónak van kitéve. Élesen bírálta Törökországot, amely mint mondta, ellenséges pozíciókra helyezkedett Damaszkusszal szemben. A Szíriával 350 kilométer hosszú határon szomszédos ország területén fegyverzik fel és pénzelik a damaszkuszi hatalom ellen harcolókat és ott képezik ki a terroristákat is - mondta a szíriai külügyminiszter.

Moallem szerint 83 ország fegyveresei vesznek részt a Szíria elleni agresszióban, közöttük kaukázusi, csecsen harcosok is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ételmérgezéses tünetekkel kórházba szállítottak 48 embert Belgrádban

Ételmérgezéses tünetekkel 48 személyt szállítottak kórházba a Belgrádhoz közeli Szendrőn… Tovább olvasom