Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Damaszkusz megfontoltságot és ésszerűséget kér

A szíriai kormány megfontoltságot és ésszerűséget kért a szerdai súlyos incidensben érintettek részéről.
Határincidensek esetében az érintett országoknak bölcsen, óvatosan és felelősségteljesen kell viselkedniük, különösen akkor, ha a térségben fegyveres terrorista csoportok vannak jelen, amelyeknek megvannak a saját céljaik - jelentette ki Omrán ez-Zohbi szíriai tájékoztatási miniszter, és emlékeztetett arra, hogy a hosszan elnyúló török-szíriai határt fegyver- és lőszercsempészésére használják.

A török hírügynökség szerda esti jelentése szerint a tüzérség éjjel is folytatta a szíriai hadsereg állásainak lövését. A török alakulat Akcakale városban van, ahová előzőleg a szíriai területről kilőtt aknagránátok csapódtak be, és megöltek öt embert, tíz másikat pedig megsebesítettek. Arról nem érkezett jelentés, hogy a török tüzérség csapása milyen hatással járt a szíriai oldalon. A hírügynökség csak "nagy robbanásokról" adott jelentést.

Az ENSZ főtitkára kérte Törökországot: tartsa nyitva az érintkezési csatornákat a szíriai hatóságokkal, hogy enyhíteni lehessen a feszültséget, amely az incidens nyomán kialakult. Ban Ki Mun szóvivője szerint a török terület szerdai lövetése és az ugyanazon a napon elkövetett aleppói robbantásos merényletek is mutatják, hogy véget kell vetni a vérontásnak.

Egy dzsihádista csoport áll az aleppói robbantások mögött

Egy "szent háborút" - dzsihádot - folytató csoport áll a szerdán a szíriai Aleppóban végrehajtott robbantásos merényletek mögött a saját állítása szerint - közölte az iszlamista szélsőségesek internetes üzeneteit figyelő amerikai SITE ügynökség.

Az an-Nászr (segély/segítség) nevű csoport bejelentette, hogy ők vettek célba négy olyan helyet, amelyet a rendszer erői látogatnak, köztük egy tiszti klubot.

Az an-Nászr korábban is követett el merényleteket Szíriában; pár napja a vezérkari főnökség központja ellen intézett robbantással kombinált támadást.

Aleppóban ezzel a bejelentéssel szemben nem négy, hanem öt gépkocsit robbantottak fel szerdán, kioltván 48 ember életét. Az ellentmondásra még nincs magyarázat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Békefenntartókat öltek meg Szudánban

Négy nigériai békefenntartót megöltek, nyolcat pedig megsebesítettek egy rajtaütésben Szudán nyugati, Dárfúr nevű területén. Tovább olvasom