Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Damien Hirst-alkotásokat loptak egy londoni galériából

Az ismeretlen tettes valószínűleg még hétfőn tört be a nyugat-londoni Notting Hill városrész Exhibitionist Gallery nevű kiállítótermébe.
A Scotland Yard szerdai tájékoztatása szerint a legalább annyira divatos, mint amennyire vitatott munkásságú angol művész színes pontmintákból álló, Pyronin Y, valamint Oleoylsarcosine címet viselő alkotásait vitte el az egyelőre ismeretlen tettes valószínűleg még hétfőn a nyugat-londoni Notting Hill városrész Exhibitionist Gallery nevű kiállítóterméből.

A Scotland Yard szóvivője szerint valószínűleg "célzott" akcióról lehet szó, vagyis a tolvaj nem vaktában dolgozott, hanem előre kiválasztott műveket vitt magával. A londoni rendőrség gyanúja szerint a bűncselekményt egyetlen tettes követhette el.

A 2005-ben és 2008-ban készült művek együttes eszmei értéke 33 ezer font (12 millió forint). Ez azonban aprópénz azokhoz a rekordösszegekhez képest, amelyekért Hirst művei a korábbi évek aukcióin elkeltek.

A Sothebyís aukciósház 2008 szeptemberében tartott londoni árverésén például egyszerre 200 új Hirst-művet adtak el, összesen 111 millió fontért (40 milliárd forintért). Ez máig a legmagasabb összeg, amely árverésen egyetlen művész alkotásaiért valaha befolyt.

A most ellopott két alkotás ráadásul még a szolidabbak közül való.
Hirst nevét 1991-ben készített, The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living (A halál fizikai képtelensége egy élő elméjében) című műve tette világszerte ismertté; az alkotás egy formalinban tartósított 4 méter hosszú tigriscápa volt. Szerepel híresebb művei között ugyancsak formalinban úszó zebra és aranyozott borjú is.

A kortárs angol képzőművészet különc szupersztárját meghökkentő alkotásainak kereslete a brit pénzarisztokrácia felső ezres kasztjába emelte.

A The Sunday Times című vezető konzervatív vasárnapi brit lap minden évben összeállítja listáját - Rich List - az ezer leggazdagabb brit becsült vagyonáról, és az idei kimutatás szerint Hirst 215 millió fontot (csaknem 80 milliárd forintot) tudhat bankszámláján. A művész ezzel a 368. helyen áll az ezres vagyonlistán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra vizsgálják a Pussy Riot fellebbezésének elutasítását

A döntés úgynevezett közbülső határozat, ezért nem szerepel a legfelsőbb bíróság honlapján. Tovább olvasom