Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Darling: az elszakadás nagyobb károkkal járna, mint a pénzügyi válság

Nagyobb gazdasági károkat okozhatna Skócia elszakadása Nagy-Britanniától, mint az elmúlt évek bankválsága - mondta kedden megjelent nyilatkozatában a skót függetlenségellenes kampány vezetője.
Alistair Darling, aki a Munkáspárt vezette előző brit kormányban, a globális pénzügyi válság elhatalmasodásának idején pénzügyminiszter volt, a The Independent című vezető liberális brit napilapnak felidézte: a bankválság kirobbanásának hajnalán közölték vele, hogy a skóciai székhelyű óriásbank, a Royal Bank of Scotland (RBS) pénzkiadó automatái hamarosan kiürülnek, mivel a pénzintézet csődbe ment.
Darling ellentétbe állította ezt az "átmeneti válságot" a skót elszakadás hosszú távú gazdasági következményeivel.

"Sokkoló, amikor az emberrel közlik, hogy a világ (egyik) legnagyobb bankja három órányira van az összeomlástól (...) A Skóciáról szóló döntés azonban örök időkre szól, visszavonhatatlan és visszafordíthatatlan" - idézte a tekintélyes skót politikust a brit lap.
Az RBS-t végül a brit kormány hatalmas költségvetési tőkeinjekciója mentette meg az összeomlástól.

Alex Salmond skót kormányfő, a 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője két és fél éve jelentette be, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenné válásáról. A referendumot a kormány szeptember 18-ra írta ki. A népszavazáson egyetlen, egyszerű választást lehetővé tévő kérdésre kell majd válaszolni, amely úgy szól, hogy Skócia független ország legyen-e.

Darling szerint ha a népszavazáson "hibás döntés" születik, annak súlyos hatásai lehetnének nemcsak Skóciára, de az Egyesült Királyság egészére. "A bankválság kockázatai nagyok voltak, (a népszavazáséi) sokkal nagyobbak" - mondta a Better Together (Együtt jobb) nevű függetlenségellenes kampány vezetője.

Az elszakadás gazdasági-pénzügyi kockázatait a Konzervatív Párt vezette brit kormány is rendre hangsúlyozza, nem titkolva, hogy újabb bankválság esetén London már nem segítené ki a skót bankokat, és ha Skócia függetlenné válik, a skót kormány szándékai ellenére nem használhatná tovább a fontot sem fizetőeszközéül.

A brit pénzügyminisztérium nemrégiben külön közleményében szögezte le, hogy "ha Skócia otthagyja az Egyesült Királyságot, otthagyja a fontot is".

"A skót kormány válást javasol, ugyanakkor meg akarja tartani a közös bankszámlát és a közös hitelkártyát", az Egyesült Királyság azonban nem kockáztathatja meg, hogy adófizetőinek kelljen szükség esetén pénzügyileg kisegíteniük "egy külföldi országot és annak bankjait" - fogalmazott a brit pénzügyminisztériumi nyilatkozat.

George Osborne brit pénzügyminiszter nemrégiben a BBC-nek nyilatkozva ehhez hozzátette, hogy a brit font "nem CD-kollekció, amelyen szakítás után osztozkodni lehet".

A keddi The Independentnek adott interjúban Alistair Darling az EU-tagság elvesztésének veszélyét is felidézte.

Alex Salmond ugyancsak a The Independentnek nyilatkozva a héten "európai rulettjátszmával" vádolta David Cameron brit miniszterelnököt, aki 2017-re népszavazást helyezett kilátásba a brit EU-tagságról. A skót kormányfő érvei szerint London "kirángathatja" Skóciát is az Európai Unióból, ha a referendumon a brit EU-tagságot ellenzők kerülnek fölénybe.

Alistair Darling szerint azonban éppen Salmond "rulettezik" az EU-tagsággal. A függetlenségellenes kampány vezetője hangsúlyozta, hogy az elmúlt húsz évben uniós taggá vált országoknak átlagosan mintegy nyolc évükbe telt, mire elnyerhették az EU-tagságot. A skót cégeknek "más sem hiányzik", mint a skót EU-tagsággal kapcsolatos bizonytalanság, ráadásul ezt a skót kormány maga idézi elő - mondta a keddi interjúban Darling.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izrael szárazföldi csapatok bevetésére is készül palesztin területeken

Netanjahu elrendelte a gázai szárazföldi hadműveletek előkészítését. 40 ezer tartalékos mozgósításáról döntöttek. Tovább olvasom