Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Dél-Korea könyörtelen választ ígér bármilyen provokációra

Pak Gun Hje dél-koreai elnök figyelmezette pénteken Észak-Koreát, hogy "könyörtelen" választ ad bármilyen provokációjára, egyben óva intette Phenjant a pusztulását okozó lépésektől.
"Könyörtelenül fogom kezelni Észak-Korea bármilyen provokációját" - mondta katonatisztek előtt beszélve Pak Gun Hje, aki súlyosnak minősítette a Koreai-félszigeten kialakult biztonsági helyzetet.

Szavaival arra reagált, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) - az ellene hozott újabb ENSZ-szankciókra válaszul - pénteken bejelentette: hatályon kívül helyezi a Dél-Koreával kötött megnemtámadási egyezményt, és megszakítja a két ország között meglévő forródrótkapcsolatot.

"Minden ország a saját megsemmisülését kockáztatja, ha a katonai erőre koncentrál ahelyett, hogy népe szükségleteivel törődne - hangsúlyozta Pak. - De ha Észak-Korea változtat ezen, Dél-Korea kész erőfeszítéseket tenni a bizalom helyreállítására."

A Phenjan elleni szankciókat tovább szigorító csütörtöki biztonsági tanácsi (BT) határozat kötelezi a világszervezet tagállamait, hogy vizsgálják át a KNDK tengeri- és légi szállítmányait, ha gyanítható, hogy azok tiltott anyagokat tartalmaznak, és szigorítsák meg a tiltott tevékenységgel összefüggésbe hozható észak-koreai tisztségviselők és intézmények ellenőrzését.

A világszervezet 15 tagú testülete egyhangúlag fogadta el a KNDK februári kísérleti atomrobbantására és decemberi, álcázott rakétakísérletnek tartott műholdfelbocsátására reagáló határozatot.

A dél-koreai elnök beszéde előtt nem sokkal Kim Min Szok, a szöuli védelmi minisztérium szóvivője azt hangoztatta, hogy a KNDK "el fog tűnni a Föld színéről", ha atomtámadást intéz Dél-Korea ellen, ahogy azzal csütörtökön fenyegetőzött.

Dél-Korea, amely a BT (nem állandó) tagjaként maga is támogatta az újabb büntetőintézkedések elfogadását, a szóvivő bejelentése szerint megszigorította a két országot elválasztó fegyverszüneti vonal ellenőrzését, és készen áll arra, hogy "haladéktalanul megtoroljon" minden támadást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legalább tucatnyi halott egy vietnámi buszbalesetben

Frontálisan ütközött és egymásba ékelődött két autóbusz Vietnam középső részén. Tovább olvasom