Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Demjanjuk éhségsztrájkkal fenyegetőzik

Németország - Éhségsztrájkkal fenyegetőzik John Demjanjuk, a müncheni tartományi bíróságon folyó perben háborús tömeggyilkosságban való részvétellel vádolt ukrán születésű egykori lágerőr.
Ügyvédje által kedden felolvasott nyilatkozatában a 90 éves vádlott azt állítja, hogy a bíróság nem hajlandó tekintetbe venni olyan dokumentumokat, amelyek az ő ártatlanságát igazolnák. Emiatt azzal fenyegetőzik, hogy két héten belül éhségsztrájkot fog kezdeni.

A még 2009-ben kezdődött perben az ügyészség azzal vádolja Demjanjukot, hogy a sobibóri haláltábor őreként 1943-ban segédkezet nyújtott 27 ezer zsidó meggyilkolásához. Tanúvallomások mellett a vád fő bizonyítéka az 1393. sorszámú SS-igazolvány Demjanjuk fényképével és személyes adataival. A perben megidézett szakértők valódinak találták az igazolványt, a vádlott szerint az hamisítvány.

A keddi tárgyalási napra érkező Demjanjuk egy kartonlapra mázolt számmal (1627) követelte az ilyen aktaszámot viselő KGB-dokumentum bekérését Moszkvából. Az akta, valamint más, a bíróság által "szándékosan figyelmen kívül hagyott" iratok azt bizonyítanák - érvelt az ügyvéd -, hogy a sobibóri láger őreinek a feladata kizárólag a tábor külső őrizete volt. A gázkamrákban folyó tömeggyilkossághoz nem volt semmi közük. Az ügyész állításával ellentétben szökésre sem volt lehetőségük: a tábort aknamező vette körül, az elfogott menekülőket a németek agyonlőtték - állította Demjanjuk ügyvédje.

A vádlott "politikailag motivált kirakatpernek" minősítette a müncheni bíróságon zajló tárgyalást, amelyben neki, egyszerű "ukrán parasztnak" azért kell a bírák elé állnia, hogy a németek által a II. világháborúban elkövetett bűntettekért bűnhődjön.

Demjanjukot a 80-as években már perbe fogták Izraelben azzal a váddal, hogy ő volt a treblinkai haláltábor "rettegett Iván" néven elhíresült szadista őre. A perben halálra ítélték, csaknem öt évet ült magánzárkában, ám utóbb kiderült, hogy összetévesztették egy másik lágerőrrel. Végül fölmentő ítélet született ügyében, és az Egyesült Államokba távozhatott. Az ottani hatóságok 2009-ben adták ki őt Németországnak, perének tárgyalása 2009. november 30-án kezdődött meg a müncheni tartományi bíróságon.

A bíró az eredeti terv szerint kedden le akarta zárni a bizonyítási eljárást, és felkérte volna az ügyészt vádbeszédének megtartására. A védelem azonban újabb 30 bizonyítási kérelmet terjesztett elő, ami keresztülhúzta a bíró tervét. A perben magánvádlóként fellépő egykori sobibóri foglyok, illetve azok leszármazottai időhúzást vetettek Demjanjuk szemére. Az eredeti menetrend szerint márciusban került volna sor az ítélet kihirdetésére, ez a határidő azonban valószínűleg nem lesz betartható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavasz elejéig kitarthat a hideg Európa keleti felében

Még márciusban is hideg időjárás uralkodhat Európa keleti felében az amerikai Weather Service… Tovább olvasom