Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Demjanjuk karján SS-tetoválás lehetett

Egy szakértő szerint lehetséges, hogy a háborús bűnök miatt Németországban perbe fogott John Demjanjuk karján az SS tagjait megkülönböztető tetoválás volt, amelyet utóbb eltávolítottak.
Erre utal Demjanjuk bal felső karján egy ovális alakú heg, amely annak a tetoválásának az eltávolításakor keletkezhetett, amelyet a vércsoport azonosítása céljából viseltek az SS tagjai - jelentette ki egy német nyugalmazott törvényszéki szakértő kedden a müncheni bíróság előtt. Wolfgang Eisenmenger szerint a felső karon, a hónalj közelében lévő egy centiméternyi átmérőjű heg "kékeszöld elszíneződést" mutat. Ennek alapján feltételezhető, hogy esetleg tetoválást távolítottak el a vádlott bőréről.

Eisenmengernek azt is véleményeznie kellett, vajon a Sobibórban meggyilkoltak testi vagy lelki szenvedése meghaladta-e a "megölésükhöz szükséges mértéket". A szakértő szerint a négy, egyenként 16 négyzetméternyi gázkamra, amelybe minden alkalommal egyenként 80 embert zsúfoltak be, "emberi mértékkel szinte felfoghatatlan" szenvedést jelentett az áldozatoknak.

Az ukrán származású Demjanjukot azzal vádolják, hogy 1943 márciusa és szeptembere között a sobibóri (Lengyelország) náci haláltábor őreként legalább 27 900 zsidó fogoly megölésében segédkezett. Közvetlen, élő tanúk nincsenek ellene.

A per szerdán folytatódik, Hans Robert Richthof meghallgatásával. Az egykori bíró elnökölt az 1960-as években Hagenben lezajlott úgynevezett Sobibór-perben, amelyben 12 SS-katona állt a bíróság előtt.

Ha beigazolódik Demjanjuk bűnössége, akár 15 évig terjedhető börtönbüntetésre ítélhetik.

Olvasóink írták

 • 4. adamantium 2010. április 21. 07:31
  „3. hozzászólás apátfalvifaszagyerek 2010.04.20. 23:46 ugyan már ne hülyéskedj, akik hazajöttek 90-ig még mindig rossz fiúk voltak az átkosban. a 12 millió éhenhalt ukrán hozzátartozói ugyan milyen kártéritést kaptak a szovjetektől? vagy úgy eleve oroszország vagy a nyugati hatalmak milyen kártéritést fizettek a háborús bűneikért? mert a tengelyhatalmak (már amelyik) kifizette az ő általa okozott károkat és utána még fizethetett a saját katonáinak is kártéritést”
 • 3. apátfalvifaszagyerek 2010. április 20. 23:46
  „2. Túl sok kuruc.info. A kommunizmus áldozataira is emlékeznek, könyvek is vannak tucatszám. Sőt, kapaszkodj meg, úgy tudom a túlélők még kárpótlást is kapnak.”
 • 2. mentelmi-jog 2010. április 20. 19:13
  „Nagyapád nem megfelelő felekezet tagja volt! Így az Ő szenvedései nem érdekelnek senkit :(”
 • 1. adamantium 2010. április 20. 18:59
  „hát ez egy komoly bizonyíték, egy sebhely kis kékeszöld folttal, és ha csak megszúrta magát gyerekkorában egy színes ceruzával?
  "emberi mértékkel szinte felfoghatatlan" szenvedés? nagyapám 180centivel 38 kilósan jött haza szibériából, biztos élvezte minden percét annak az 5 évnek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Biljana Kovacevic-Vuco

Szerbia - Kedden Belgrádban hosszú betegség után 58 éves korában meghalt Biljana Kovacevic-Vuco, az… Tovább olvasom