Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Diákok tüntettek Mianmarban az új egyetemi törvény ellen

A mianmari kormány szerint az új felsőoktatási törvény nagyobb autonómiát biztosít az egyetemeknek, a tüntetők szerint azonban valójában ennek az ellenkezőjét fogja eredményezni.
Több száz egyetemi hallgató tüntetett vasárnap, már a harmadik egymást követő napon Mianmar egyik legnagyobb városában, Rangunban az új felsőoktatási törvény ellen.

A mianmari kormány szerint az új felsőoktatási törvény nagyobb autonómiát biztosít az egyetemeknek, a tüntetők szerint azonban valójában ennek az ellenkezőjét fogja eredményezni.

A fél évszázadon át katonai junta által kormányzott, a demokrácia felé nyitó Mianmarban (korábbi nevén: Burma) továbbra is ritkának és egyben törvényellenesnek számítanak a tüntetések. A hét végi demonstrációk résztvevői a burmai királyság idejéből származó nemzeti jelképpel, arany pávával díszített vörös zászlókkal vonultak fel Rangun utcáin. Egyesek korábbi tiltakozó mozgalmak jelképeit viselték, például szalmakalapot, az 1988-as nagyszabású tüntetések szimbólumát.

Az elmúlt hónapban kétszer is volt példa utcai tiltakozó megmozdulásokra Mianmarban, akkor egy titokzatos körülmények között, katonai fogva tartása alatt meghalt újságíró, Par Gí halála miatt vonultak utcára a burmaiak.

Megfigyelők szerint a tüntetések azt jelzik, hogy egyre növekszik a kormánnyal szembeni elégedetlenség a lakosság körében.

A legutóbbi diáktüntetések egybeestek Barack Obama amerikai elnök látogatásával. Obama csütörtökön és pénteken Thein Szein államfővel, valamint a Nobel-békedíjas ellenzéki politikussal, Aung Szan Szú Kjível való találkozója alkalmával egyaránt további demokratikus reformokat sürgetett Mianmarban. Az Egyesült Államok elnöke bár derűlátónak mutatkozott a politikai átmenettel kapcsolatban, hangsúlyozta, Mianmar demokratizálódása "nem befejezett és nem visszafordíthatatlan". Az amerikai elnök elsősorban a vallási kisebbségek helyzete és az Aung Szan Szú Kjí elnökjelöltségét kizáró jogszabályok terén sürgetett további reformokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Délután 4-ig a jogosultak 44,5 százaléka voksolt Romániában

Az első részeredményeket hétfő hajnalban teszi közzé az országos választási iroda. Tovább olvasom