Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Diamandurosz maradt az EU ombudsmanja

A görög Nikiforosz Diamandurosz maradt az Európai Unió ombudsmanja, miután az Európai Parlament képviselőinek többsége rá voksolt a plenáris ülésen szerdán Strasbourgban tartott titkos szavazáson.
Diamandurosz 2003 óta tölti be a pozíciót, mostani megbízatása 2014-ig szól.

A görög jelölt 340 szavazatot kapott, míg a belga Pierre-Yves Monette 289, az olasz Vittorio Bottoli pedig 19 voksot gyűjtött - derül ki az Európai Parlament közléséből.

A Maastrichti Szerződéssel létrehozott ombudsmani, emberi jogi biztosi feladatkör illetékessége, hogy vizsgálja az uniós intézmények és szervek tevékenysége során felmerülő hivatalos visszásságokkal kapcsolatos beadványokat, amelyek magánszemélyektől, cégektől és szervezetektől egyaránt érkezhetnek. A hivatalnak évente több ezer beadvánnyal kell foglalkoznia.

Diamandurosz mostani újraválasztása előtt emlékeztetett arra, hogy a decemberben életbe lépett Lisszaboni Szerződés számos területen javítja a lakosság jogait, és az intézmények működésében is nagyobb átláthatóságot biztosít. Leszögezte, hogy egyik fő feladatának azt tekinti: az emberek is érezzék az újítások jelentette előnyöket.

Az uniós ombudsman választását az EP úgynevezett petíciós bizottsága felügyeli, e testület hatásköre az emberi jogi biztos függetlenségének vizsgálata is.

Nikiforosz Diamandurosz az EU második ombudsmanja. Elsőként a finn Jacob Söderman töltötte be ezt a funkciót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mora Terézia német irodalmi díjat kap

A soproni születésű Mora Terézia (Terezia Mora) kapja idén az 1781 és 1838 között élt német költőről… Tovább olvasom