Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Digitalizálják a világ legnagyobb holokauszt-emlékanyagát

Tel-Aviv – Az izraeli Jad Vasem Intézet a Google együttműködésével interaktív formában az interneten is kereshetővé tették a holokauszttal kapcsolatos több tízezernyi fényképet és egyéb dokumentumot.
A kezdeményezés első lépéseként szerdától 130 ezer fénykép közvetlenül kereshető a Google oldalán, így a korábbinál sokkal könnyebben, egyszerű kulcsszavakkal kutathatók a vészkorszakból fennmaradt dokumentumok.

A közösségi portálokhoz hasonló felülettel az olvasók maguk is segíthetik az archívum fejlesztését: a fényképeken látható családtagokról, barátokról közölhetnek információkat, vagy akár saját történeteikkel egészíthetik ki a képekhez tartozó leírásokat.

Avner Salev, az intézet elnöke szerint ez az interaktív felület nagyszerű lehetőség az elkövetkező generációknak arra, hogy őseik után kutassanak. És ez sokkal fontosabb annál, minthogy aggódjunk azon, hogy a bejegyzések között akár antiszemita hozzászólások is megjelenhetnek – magyarázta Salev.

Az adatbázis digitalizálásának előkészítése három évvel ezelőtt indult a Google izraeli részlegének kezdeményezésére. A keresőmotorjáról is ismert informatikai óriás a helyi alkalmazottaitól azt kérte, hogy munkaidejük 20 százalékát olyan feladatra fordítsák, amelyet ők maguk is fontosnak tartanak.

A Google kép- és szövegfelismerési technológiáját használva sikerült a digitalizált dokumentumokat kereshető adatbázisba rendezni.
A Jad Vasem ezután a túlélőktől származó, az intézet gyűjteményében található beszámolókat is digitalizálni szeretné.

A fotókat a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjához, január 27-hez igazítva tették elérhetővé. 1945-ben ezen a napon szabadította fel a szovjet hadsereg az auschwitz-birkenaui haláltábort.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2011. január 27. 11:15
    „A Jad Vasem Intézet adatbázisa szerint Leningrádtól Moszkván és Szibérián át Drezdáig, sőt 1996-os elhalálozással Argentínáig szerepelnek 1935 - 45 között elhunyt zsidó "áldozatok"! Sokan közülük a Vörös Hadsereg harcosaiként a fronton szenvedtek "holokausztot", mások tífuszban vagy tüdőgyulladásban a hátországban, esetleg Franciaországban holokausztolódtak el!

    Több millió név összegyűjtése hatalmas munka. Előfordulhatnak hibák, ez nem is lehet kétséges. Azonban a vállalkozás teljes mértékben igazolja a revizionisták sokat hangoztatott álláspontját (amelyért pedig Európa legtöbb országában börtön jár): igenis a holokauszt áldozatai közé sorolnak lényegében minden zsidót, aki 1935 és 1945 (sőt 1996!) között, bárhol a világon, bármilyen okból életét vesztette. Ami azért visszatetsző, mert közben megállás nélkül hajtogatják a holokauszt-hit alapdogmáját, mely szerint ,,a németek hatmillió zsidót gyilkoltak le a gázkamrákban". Nem lesz most már elkerülhetetlen a holokauszt hivatalos történetének újabb módosítása, sőt, esetleg magának a holokauszt fogalmának az átértékelése is?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar demokráciáról kezdtek vitát az Európa Tanácsban

A magyar demokrácia működéséről kezdett vitát az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlése szerdán Strasbourgban tartott plenáris ülésén. Tovább olvasom