Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Djindjic néhai kormányfő egyik gyilkosának kiadatását kérte Szerbia

Szerbia hivatalosan is kérte Horvátországtól a Zoran Djindjic néhai szerb kormányfő megölésére szőtt összeesküvés egyik résztvevőjének kiadatását - jelentette a hét végi szerb sajtó.
A szóban forgó személy bizonyos Sretko Kalinic, a hírhedt "zimonyi maffia" tagja. Ez a bűnszervezet tervelte ki, és hajtotta végre a Slobodan Milosevic diktatúrája utáni első szabadon választott szerb kormány vezetőjének, Zoran Djindjicnek a megölését.

A 36 éves Kalinicot - akit Szerbiában távollétében 30 év börtönbüntetésre ítélték a Djindjic-gyilkosságban való részvételéért - a horvát főváros közelében fogták el sok évi bujkálás után. A rendőrség úgy jutott a nyomára, hogy Kalinic súlyosan megsebesült, mert valamikori cinkosa, a "zimonyi klán" egy másik tagja, az azóta szintén kézre kerített Milos Simovic kétszer rálőtt. A szerb sajtó tudni véli, hogy a leszámolás azért történt, mert Kalinicnak viszonya volt Simovic Belgrádban élő feleségével.

Kalinic kiadatásához módosítani kell a horvát alkotmányt, mert a dalmáciai születésű férfinak a szerb mellett horvát állampolgársága is van, a horvát alaptörvény pedig tiltja horvát állampolgárok kiadatását az Európai Unión kívüli országoknak. A horvát parlamenti pártok között nincs vita a módosításról, állítólag már a héten megszavazhatják.

A szerb és a horvát igazságügyi minisztérium ezzel egyidejűleg lázasan dolgozik egy kétoldalú kiadatási egyezmény szövegezésén. A megállapodás értelmében Szerbia és Horvátország kölcsönösen kiadná egymásnak a bűnszervezetben elkövetett bűntettekkel, illetve egyéb súlyos bűncselekményekkel gyanúsított szerb, illetve horvát állampolgárokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állandó kijárási tilalmat rendeltek el a kirgiz Os városában

A több napja tartó etnikai alapú erőszakos cselekmények miatt állandó kijárási tilalmat rendelt el… Tovább olvasom