Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Drogcsempészés gyanújával állították elő a polgármestert

Mexikó - Drogcsempészés, pénzmosás és szervezett bűnözésben való részvétel gyanújával őrizetbe vették a híres mexikói turistaparadicsom, Cancún polgármesterét - tájékoztatott szerdán az állami ügyészség.
Gregorio Sanchezt nem sokkal Mexikóvárosból való hazatérése után tartóztatták fel a cancúni nemzetközi reptéren.

A szövetségi főügyészség által kiadott közlemény szerint Sanchez neve kapcsolatba hozható az ország két legbefolyásosabb drogkartelljével, nevezetesen a "Los Zetas" és a "Beltrán Leyva" nevű szervezetekkel, s ezek tevékenységét állítólag különféle bizalmas információk kiadásával, illetve védelmük szavatolásával támogatta a meggyanúsított városvezető.

A polgármesteri posztját feladni készülő politikus a Demokratikus Forradalom Pártja (PRD) jelöltjeként ráadásul indulni szándékozott a július 4-én tíz mexikói államban tartandó helyhatósági választásokon Quintana Roo kormányzói címéért.

A Sanchez mögött álló baloldali tömörülés a felsorakoztatott vádakat politikai összeesküvés eredményének tartja. "Ez nagyon álnok lépés, csalás, amelynek célja, hogy Gregoriót minden áron megakadályozzák a kormányzói tisztség megszerzésében" - mondta szerdán az MVS rádiónak adott interjúban Jesús Ortega, a PRD vezetője.

A szövetségi főügyészség szóvivője, Ricardo Najera cáfolta, hogy koholt vádak állnak a cancúni városvezető letartóztatása mögött, és arra hivatkozott, hogy számos bizonyíték áll rendelkezésükre.

Egyes megfigyelők szerint félelemre adhat okot, hogy a drogbandák akár befolyásolni is tudják a július 4-i választások kimenetelét a szervezett bűnözésben tevékenyen részt vevő jelöltek támogatásával és a törvénytisztelők megfenyegetésével.

A Yucatán-félszigeten elterülő mexikói államot már május elején is megrázta egy hasonló eset. Quintana Roo volt kormányzóját, Mario Villanuevét május 8-án a mexikói hatóságok átadták Washingtonnak, mert bebizonyosodott, hogy a politikus hatéves mandátuma idején segítette a kolumbiai kokain Cancúnon keresztül történő szállítását az Egyesült Államokba.

Olvasóink írták

  • 2. web 2010. szeptember 05. 20:17
    „"megdöbbentő"”
  • 1. Bunghole99 2010. május 26. 22:23
    „azt hittem botka..”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londonnak 225 nukleáris robbanótöltete van

Nagy-Britannia - Először árulták el szerdán Londonban Nagy-Britannia nukleáris arzenáljának méretét,… Tovább olvasom