Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C

Dubaj rendezi a 2020-as világkiállítást!

A szervezők tervei szerint a város modern nemzetközi metropoliszként akar bemutatkozni.
A világkiállítások 19. század óta íródó történetében az első közel-keleti városként Dubaj nyerte el a 2020-as expo rendezési jogát - döntöttek a Nemzetközi Kiállítási Iroda (BIE) 168 országból akkreditált delegáltjai a szervezet párizsi közgyűlésén szerdán.

Az Egyesült Arab Emírségekben lévő város a szavazás harmadik körében Jekatyerinburgot megelőzve szerezte meg a szavazatok többségét. Dubaj 116, az esélyesnek tartott orosz város 47 szavazatot szerzett. A bejelentést követően Sejk Abdalláh bin Zajid an-Nahajan külügyminiszter közölte, az egész ország nagyon boldog, és nagy megtiszteltetés számukra, hogy megrendezhetik az expót.

A rendezés jogára a törökországi Izmir és a brazíliai Sao Paulo is pályázott és eredetileg a thaiföldi Ajutthaja is a jelöltek között volt. Ez utóbbi helyszín kellő kormányzati támogatás hiányában a nyáron visszalépett.

A szerdai szavazás első körében Izmir, a második fordulóban Sao Paulo esett ki a BIE tájékoztatása szerint.

Dubaj a "Connecting minds, creating the future" mottóval szervezi meg a nagyszabású rendezvényt 2020. május 1. és október 31. között. A szervezők tervei szerint a város modern nemzetközi metropoliszként akar bemutatkozni. A világkiállítás költségvetéséről szóló hírekben 6,5-8,4 milliárd dollár (1433,6-1852,7 milliárd forint) közötti összegek szerepelnek, az expo a szervezők reményei szerint csaknem 230 ezer munkahelyet teremt majd. A világkiállítás helyszíne a Dubajtól az Egyesült Arab Emírségek fővárosa, Abu-Dzabi irányában elnyúló terület lesz.

Ezzel kapcsolatban több ingatlanfejlesztő arra figyelmeztetett, hogy a megvalósítás a 2008-2010-es ingatlanbuborékhoz hasonló helyzet kialakulásához vezethet. Akkor a globális pénzügyi válság miatt több mint felével csökkent a dubaji ingatlanok értéke, ami világszerte megrengette a piacokat.

A Nemzetközi Kiállítási Iroda megkülönböztet bejegyzett és elismert expókat. Előbbihez tartoznak a legnagyobb szabású, univerzális kiállítások. A bejegyzett világkiállítások legfeljebb fél évig tartanak és a részt vevő országok saját pavilont építenek. Legutóbb 2010-ben Sanghajban tartottak ilyet, legközelebb 2015-ben Milánóban nyílik hasonló. Kína 4,2 milliárd dollárt költött a rendezvényre, kétszer annyit, mint a 2008-as pekingi olimpiai játékokra. Az expónak rekordot jelentő 73 millió látogatója volt.

Az elismert kiállítások kisebb terjedelműek, alacsonyabb költségűek, és általában rövidebb ideig tartanak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viharzóna: több mint 6 ezer amerikai repülőjárat késett

Az Egyesült Államokon átvonuló vihar a múlt héten 12 halálos áldozatot szedett. Tovább olvasom