Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Dzsang kivégzése nem lesz hatással a phenjani gazdaságpolitikára

Dzsang Szong Tek pénteki kivégzése nem jelenti azt, hogy Észak-Korea változtatna gazdaságpolitikáján, vagy felhagyna a külföldi tőke vonzására irányuló erőfeszítéseivel.
Egy magas rangú phenjani tisztségviselő szerint Kim Dzsong Un észak-koreai elnök kegyvesztetté vált nagybátyjának kivégzése nem vezet majd változásokhoz az észak-koreai gazdaságpolitikában.

Dzsang Szong Tek pénteki kivégzése nem jelenti azt, hogy Észak-Korea változtatna gazdaságpolitikáján, vagy felhagyna a külföldi tőke vonzására irányuló erőfeszítéseivel - közölte Jun Jong Szuk, az állami gazdaságfejlesztési bizottság egyik magas rangú tagja az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában.

A nemrégiben még a rezsim második emberének számító férfit tartották korábban az észak-koreai gazdaságpolitika irányítójának, kivégzése ezért megkérdőjelezte, hogy Phenjan folytatja-e a lakosság életszínvonalának emelését célzó intézkedéseket.

A külföldi befektetések kulcsfontosságúak az ország számára, a vezetésnek nagy szüksége van ugyanis a külföldi valutára és az ország infrastruktúrájának fejlesztésére, hogy eleget tehessen ígéretének, az életkörülmények javításának.

"Bár Dzsang Szong Tek csoportja óriási károkat okozott a gazdaságnak, semmilyen változás nem lesz a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság gazdaságpolitikájában" - mondta Jun, hozzátéve, hogy "pont ugyanolyan lesz, mint eddig".

Ezzel párhuzamosan Dzsang feleségét, Kim Dzsong Il néhai észak-korai vezető húgát, Kim Kjong Hujt helyi idő szerint szombat este egy állami bizottság tagjává nevezték ki. A lépés azt jelzi, hogy férje kivégzése az asszony számára nem jár azonnali következményekkel. Pénteken meghalt a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának egyik tagja, az asszonyt a temetési bizottság egyik tagjává választották, neve az ötven nevet tartalmazó lista hatodik helyén áll.

Eddig nem volt világos, hogy a rezsim pontosan milyen sorsot szán az özvegynek, a vérségi kapcsolatoknak azonban kulcsszerepük van a dinasztikus alapon szerveződő vezetői struktúrában, elemzők szerint az asszony azért "úszhatta meg" a félreállítást, mert közvetlen rokonságban állt Kim Ir Szennel, a sztálinista ország alapítójával.

Kim és Dzsang 1972-ben házasodtak össze, kapcsolatuk az utóbbi években megromlott. A házaspárnak nincs élő gyermeke, lányuk 2006-ban, 29 éves korában - amikor Párizsban tanult - öngyilkos lett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mexikóban elszenesedett holttestekre bukkantak egy kiégett teherautóban

Tizenegy elszenesedett holttestre bukkantak - helyi idő szerint - szombaton a dél-mexikói Oaxaca… Tovább olvasom