Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Ecuadorban kitört a Tungurahua vulkán

Az ecuadori hatóságok elrendelték a legmagasabb fokú riasztást a Tungurahua vulkán térségében, mivel a tűzhányó szombaton, helyi idő szerint reggel kitört.
A kráterből mintegy öt órán keresztül ömlött a vörösen izzó láva, hatalmas izzó kődarabokat és hamufelhőt lövellt a magasba a vulkán. A környező települések - köztük Cusúa, Bilbao, Chacauco, Choglontús és Capil - lakosságának 95 százalékát kitelepítették, valamint lezárták a vulkánhoz vezető utakat, hogy megakadályozzák a kíváncsiskodókat, a "katasztrófa turistákat" a veszélyes körzetbe való eljutásban - közölték az illetékes hatóságok.

Az 5019 méter magas vulkán az ecuadori Andok központjában, a fővárostól, Quitótól mintegy 135 kilométerre délre, Chimborazo tartományban fekszik. A vörös riadó a vulkán nyolc kilométeres sugarú körzetében lépett életbe. A kitörés ereje és gyorsasága még a tudósokat is meglepte, akik a guadalupei obszervatóriumból követik nyomon a tűzhányó működését.

A mélyből feltörő gőz- és hamufelhő három kilométeres magasságig emelkedett, s a szél keleti irányba fújja. A légügyi hatóságok módosították a repülőgépek útvonalát, hogy nehogy kárt okozzon a hajtóművekben a hamu. A kitörésben senki nem sérült meg, de a hamu miatt jelentős károk keletkeztek a dúsan termő mezőgazdasági ültetvényeken.

A környéken a vulkán kitöréseihez hozzászokott lakosság viszonylag nyugodtan reagált a kitörésre. A mintegy húszezres lélekszámú Banos de Agua Santa városban, az ország egyik jelentős turisztikai központjában a kereskedők folytatták mindennapos tevékenységüket, a turisztikai szolgáltatások a megszokott módon működtek. Ha a vulkáni tevékenység veszélyes mértékben felerősödik, a polgári védelem életbe lépteti a vészhelyzetre vonatkozó forgatókönyvet.

A Tungurahua működése 1999-ben lépett ismét aktív szakaszba, s azóta időnként viszonylagos nyugalom jellemzi a helyzetet, máskor fokozódik a vulkáni működés. Az utóbbi négy év alatt ötször tört ki a tűzhányó, legutóbb júliusban, majd augusztusban. Két hete ismét érezhetően erősödik a működése, de egyelőre nem tudni, hogy a mostani kitörés után fokozatosan elcsendesül-e ismét a vulkáni tevékenység, vagy éppen ellenkezőleg, újabb nagy erejű kitörések következnek be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dráma az országúton - 19-en haltak meg a balesetben

Tizenkilenc ember halt meg, tizenöt pedig megsérült Szudánban egy súlyos közlekedési balesetben… Tovább olvasom