Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Edward Kennedy utódát január 19-én választják meg

Egyesült Államok - A múlt héten elhunyt Edward Kennedy amerikai szenátor utódát január 19-én választják meg Massaschusettsben - jelentette be a szövetségi állam kormányzója hétfőn.
Deval Patrick elmondta, támogatja azt, a demokraták által kezdeményezett törvénymódosítást, amely lehetővé tenné, hogy az időközi választásokig átmenetileg kijelöljön valakit az állam megüresedett szenátori helyére.

Massachusettsi törvényhozók ugyancsak hétfőn közölték: már a jövő héten nyilvános meghallgatást tartanak a szenátori mandátum ideiglenes betöltéséről. Kennedy utódának keresése a múlt héten elkezdődött; a szenátori hely üresen hagyása ugyanis veszélyezteti a Demokrata Párt törvényhozási terveit.

Kennedy életének utolsó napjaiban igyekezett meggyőzni a massachusettsi törvényhozókat, hogy halála után minél előbb töltsék be szenátori helyét; sürgette a vonatkozó törvény módosítását, hogy az előírt, öt hónap múlva megtartandó választások előtt a kormányzó átmenetileg kinevezhessen valakit a helyére.

Kennedy nélkül a demokraták a 100 fős washingtoni szenátusban csak 59 szavazatos többséggel rendelkeznek, így nem tudják meggátolni a republikánusok obstrukcióját, amelynek leküzdéséhez 60 voksra van szükség. Ezért veszélyben van az Obama-kormány egészségügyi reformjának elfogadása, s ezt jól látta Kennedy is, akinek az általános egészségbiztosítás megvalósítása szívügye volt.

Az érvényes massachusettsi törvényi szabályozás értelmében a kormányzó nem nevez ki átmeneti szenátort Kennedy helyére, hanem legkorábban 145, legkésőbb 160 napon belül választást tartanak megüresedett poszt betöltésére. A győztes veheti át a szenátori feladatokat a Kennedy mandátumából hátramaradt három évre.

A Fox News hírcsatorna értesülése szerint az előválasztásokat - amelyeken a két párt jelöltaspiránsai közül megválasztják, ki induljon a januári választáson - december 7-én tartják.

A Demokrata Párt lehetséges szenátorjelöltjeként emlegetik többek között az elhunyt Ted Kennedy özvegyét, Vicki Kennedyt, valamint unokaöccsét, Joseph Kennedy volt kongresszusi képviselőt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenzékieket állítottak elő Moszkvában

Oroszország - Legalább 30 embert, köztük több ellenzéki vezetőt állított elő a rendőrség Moszkvában… Tovább olvasom