Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Egész heti nyitva tartást vezetett be a múzeum anyagi nehézségei ellensúlyozására

A hét minden napján nyitva lesz ezentúl a madridi Prado Museum, remélve, hogy ezzel sikerül annyi extra bevételre szert tennie, amellyel ellensúlyozni tudja a 25 százalékkal csökkentett állami támogatás miatti kiesést.
Az intézmény igazgatója, Miguel Zugaza szerint az új nyitva tartási rendszer várhatóan 1,5 millió euró (457 millió forint) extra bevételt fog hozni a konyhára, és hatására 250 ezerrel több látogató fogja felkeresni évente a múzeumot. Az új nyitva tartás ezen a héten lépett életbe. A változtatás népszerűsítése érdekében a látogatók ingyen mehetnek be a múzeumba az első három hétfő során.

A Spanyolország elsőszámú múzeumaként számon tartott Prado - amely a 12. és 19. század közötti mesterműveket felvonultató gyűjteményének köszönheti hírnevét -, a gazdasági válság ellenére is rekordnak számító 2,9 millió látogatót vonzott 2011-ben. Az igazgató reményei szerint az extra bevételnek köszönhetően 2013-ra sikerül elérni, hogy az intézmény maga tudja előteremteni költségvetésének 60 százalékát.

A 2010-ben kapott 24 millió eurós állami támogatás helyett a múzeum 2013-ban már csak 18 millió eurót fog kapni. Az intézmény idei költségvetése 43 millió euróra rúg. Zugaza, aki tíz éve vezeti a múzeumot, közölte, a válság nyomán bevezetett megszorítások a Pradót és a többi múzeumot is arra kötelezik, hogy "bizonyítsanak saját maguknak, és új ötletekkel csalogassák magukhoz a látogatókat". Spanyolország jelenleg minden erejével azért küzd, hogy elkerülje a mélyebb gazdasági válságot, amely már eddig 21,5 százalékos munkanélküliséget és duzzadó költségvetési hiányt eredményezett. Zugaza szerint a támogatás csökkentése eddig sem a múzeum programszervezését, sem a látogatók számát nem befolyásolta.

Az intézmény legfőbb idei kiállításai közé tartozik a 15. századi itáliai mester, Raffaello késői munkáinak szentelt tárlat, amely a párizsi Louvre-ral való együttműködés gyümölcse, és júniustól szeptemberig lesz látható Madridban, mielőtt Párizsba szállítanák. Novembertől pedig a 17. századi flamand festő, Anton Van Dyck munkáit nézhetik meg az érdeklődők.

Olvasóink írták

  • 1. bánki 2012. január 21. 14:09
    „A parkoló viszont ingyen van Szegeden !

    Szegény spanyolok még az ág ( SZKT) is húzza !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színre viszik a norvég tömeggyilkos manifesztumát

Nagy vitát váltott ki egy koppenhágai színház kezdeményezése: monodráma formájában akarja színpadra… Tovább olvasom