Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Egész közel a megállapodás az új START-szerződésről

Egyesült Államok - Az Egyesült Államok és Oroszország immár egészen közel van a megállapodáshoz a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról szóló új START-szerződés ügyében - közölte Barack Obama amerikai elnök pénteken Koppenhágában, miután a klímacsúcs adta lehetőséget kihasználva külön tárgyalást folytatott Dmitrij Medvegyev orosz államfővel.
Medvegyev szerint a két fél álláspontja nagyon közel van egymáshoz, de még rendezni kell egyes technikai részleteket. "Remélem, hogy ezt elég gyorsan meg tudjuk tenni" - tette hozzá.

Ugyanakkor Szergej Prihogyko, az orosz elnök legfőbb külpolitikai tanácsadója azt mondta, hogy idén már nem kötik meg a megállapodást, s a tárgyalások januárban is folytatódnak. Ezt egy magas rangú amerikai illetékes is megerősítette. Pedig a két fél korábban azt remélte, hogy december végéig sikerül aláírni az új megállapodást.

Az 1991-ben aláírt START-1 szerződés, a történelem legjelentősebb atomfegyverzet-csökkentési megállapodása december 5-én járt le. A felek a lejártával egy időben közölték, hogy érvényben lévőnek tekintik mindaddig, amíg alá nem írják, illetve amíg nem ratifikálják a fegyverkészletek további csökkentéséről szóló megállapodást.

Júliusi moszkvai csúcstalálkozójukon Obama és Medvegyev arról állapodtak meg, hogy mind az Egyesült Államok, mind Oroszország 1500-1675 közé csökkenti atomrobbanófejeinek számát (szemben a jelenlegi 2200-as számmal), s 500-1100 közé a hordozóeszközök számát. Az Interfax orosz hírügynökség nemrégiben azt közölte, hogy a tárgyalásokon a felek egyes források szerint végül a hordozóeszközök 700-800 egységre, a robbanótöltetek mintegy 1600 darabra való csökkentésében állapodtak meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb rekordot értek el a nagy hadronütköztetővel

Svájc - Újabb rekordot értek el a genfi nagy hadronütköztetővel, amelyben az atomi részecskék… Tovább olvasom