Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Egész Nigériában hétfőre halasztották a választásokat

Nigéria - Két nappal elhalasztották a parlamenti választásokat Nigériában szervezési problémák miatt, amelyek megkérdőjelezték volna a szombaton megkezdett szavazás tisztaságát - jelentette be a választási bizottság elnöke.
Afrika legnépesebb országában szombaton reggel már megkezdték a szavazást, amikor kiderült, hogy a főváros Abujában és a Niger folyó deltájában fekvő szövetségi államokban is késve érkeznek a voksolás lebonyolításához szükséges dokumentumok, köztük a szavazólapok.

"Hogy megőrizhessük a választások tisztaságát és a folyamat hatékony, átfogó ellenőrzését, a bizottság azt a nagyon nehéz, de szükséges döntést hozta, hogy április 4-re, hétfőre halasztja a 2011. évi nemzetgyűlési választásokat" - közölte szombaton a sajtóval a testület elnöke, Attahiru Jega.

A nigériai képviselőház 360 és a szenátus 109 tagjának megválasztása az első állomása lesz egy hosszabb választási sorozatnak, amelytől sokan azt remélik, hogy a 150 milliós ország végleg maga mögé tudhatja azt az időszakot, amikor a csalások és erőszakos cselekmények által beárnyékolt voksolások káoszba fulladtak.

Egy hét múlva, április 9-én elnökválasztást rendeznek Nigériában, újabb egy héttel később pedig kormányzókat választanak 36 szövetségi államban.

A választási bizottság a korábbiaknál szigorúbb szabályokkal akarja elejét venni a csalásoknak és a választók megfélemlítésének. Ez utóbbiak annyira elterjedtek a legutóbbi, 2007-es választásokon, hogy külföldi megfigyelők szerint kétséges, vajon a voksolás eredménye a választópolgárok valódi akaratát tükrözte-e.

A választások sikeres megszervezése a külföldi befektetőket is tovább bátorítaná Nigériában, a kudarc viszont megkérdőjelezné a demokrácia meghonosodását Afrika legnépesebb államában, több mint egy évtizeddel a katonai kormányzat megszűnése után.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyészségi vizsgálat az INA-részvények felvásárlása kapcsán

Horvátország - A horvát kormány mégsem módosította az INA olajtársaság privatizációjával kapcsolatos… Tovább olvasom