Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Egy eddig ismeretlen görög anarchista csoport jelentkezett a két Arany Hajnal-tag gyilkosaként

Két fegyveres támadó motorkerékpárról lövéseket adott le november 1-jén az Arany Hajnal athéni irodája előtt a párt fiatal tagjaira, akik közül kettő meghalt, egy harmadik pedig súlyosan megsebesült.
Egy eddig ismeretlen baloldali anarchista csoport jelentkezett Görögországban az Arany Hajnal neonáci párt két tagjának gyilkosaként. Félő, hogy az eset után elszabadul a politikai erőszak az országban.

Két fegyveres támadó motorkerékpárról lövéseket adott le november 1-jén az Arany Hajnal athéni irodája előtt a párt fiatal tagjaira, akik közül kettő meghalt, egy harmadik pedig súlyosan megsebesült. Szemtanúk szerint a támadáshoz egy AK-47-es gépkarabélyt használtak.

Az eddig ismeretlen Népi Forradalmi Harcosok Erői csoport a gyilkosságot vállaló üzenetét egy olyan helyen hagyta, ahol a nácik kivégeztek görögöket a II. világháborúban. Az üzenet ottlétére pedig egy névtelen telefonáló hívta fel a figyelmet. A csoport azt írta: tettüket bosszúból követték el azért, amiért az Arany Hajnal egy híve szeptemberben halálosan megkéselte Pavlosz Füszasz antifasiszta rappert. "Pavlosz Füszasz vakmerő meggyilkolása volt az utolsó csepp a pohárban, fordulópont. A bosszúból elkövetett fegyveres támadás a kezdete a nép azon hadjáratának, amelyben az Arany Hajnal neonáci söpredéke oda kerül, ahová való: a történelem szemétdombjára" - olvasható a 18 oldalas iratban, amely tele van anarchista szövegekből vett idézetekkel, és amelynek írói "a neonácik" elleni további támadásokkal fenyegetőznek.

Az Arany Hajnal visszautasítja a neonáci jelzőt, és tagadja, hogy tagjai erőszakos cselekményeket követnének el, hogy közük lenne a rapper megöléséhez, bár a párt 18 parlamenti képviselőjének fele ellen folyik eljárás bűnszervezetben való részvételért, illetve annak vezetéséért, valamint illegális fegyvertartásért. A Füszasz meggyilkolása ügyében folytatott nyomozás tanúi sajtóhírek szerint arról számoltak be, hogy az érintett képviselők részt vettek a párt tagjainak katonai jellegű kiképzésében, amely során bevándorlók és baloldali aktivisták elleni támadásokra készítették fel, illetve fegyverekhez juttatták őket.

Egy szombaton nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási eredmény szerint a párt népszerűsége 2,2 százalékponttal 8,8 százalékra nőtt azóta, hogy két fiatal tagját meggyilkolták. Igaz, a Görögországban harmadik legnépszerűbb párt elveszette támogatóinak csaknem egyharmadát, miután Füszaszt megölték. A párt támogatottsága júniusban még 10,8 százalék volt.

Olvasóink írták

  • 1. asheralexander 2013. november 18. 17:59
    „surgosen magyarorszagra kell exportalni oket hogy tegyek amit tenni KELL a jobber nacikkal!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pont került a Sidney-ben dolgozó magyarok ügyének a végére

A fiatalemberekkel szabályos szerződést kötöttek, és meg fogják kapni az ausztrál jogszabályoknak… Tovább olvasom