Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Egy informátor 2,5 millió euróért adócsalókat buktatna le

Németország - Németország történetének legnagyobb adócsalási botránya előtt áll. Egy ismeretlen informátor ugyanis 2,5 millió euróért német adócsalókat leplezne le, amit vasárnap a berlini pénzügyminisztérium hivatalosan is megerősített. Az ajánlat hatalmas vitát váltott ki a német fővárosban.
A szóban forgó személy 2,5 millió eurót kér a pénzügyminisztériumtól, illetve német adóhatóságoktól azért a DVD-ért, amely 1500 olyan személy - törvénytelenül megszerzett - adatait tartalmazza, akik svájci bankszámláikon az adózás megkerülésével milliókat helyeztek el.

Az informátor lopott adatokkal kereskedik, az állítólagos adócsalók leleplezésével viszont becslések szerint legkevesebb 100 millió euró folyhatna be az államkasszába. A politikusok és az adatvédők máris összecsaptak a felettébb kínos ügy miatt, amely ráadásul diplomáciai viszályt is okozhat Németország és Svájc között. A berni kormány ugyanis jelezte: megrendülne a bizalom Németország iránt, ha a berlini kormány lopott árút vásárolna meg. Doris Leuthard svájci államfő pedig úgy fogalmazott: meglehetősen furcsa lenne, ha egy jogállam törvénytelen adatokat használ fel.

A hatóságok közben megerősítették, hogy az informátor - akinek személyazonossága nem ismert - a wuppertali adóhatóságokat kereste meg. Az adatok hitelességének alátámasztására öt személy adatait ellenszolgáltatás nélkül kiadta, és az ő esetükben a gyanú beigazolódott, azaz mindegyikük mintegy 1 millió eurós adócsalást követett el. Mindennek alapján az illetékesek úgy vélekedtek: ha a különös ügylet létrejönne, az állam legkevesebb 100 millió euróval lehetne gazdagabb. Többen ugyanakkor még a 200 millió eurót sem tartották lehetetlennek. A hírek szerint a gyanúsított német személyek számlái esetében mindenekelőtt a svájci UBS bankról van szó.

A pénzügyminisztérium érdemben egyelőre nem foglalt állást, de az üggyel állítólag Wolfgang Scha:uble pénzügyminiszter személyesen foglalkozik. Bár az adóügyek általánosságban tartományi hatáskörben vannak, fontosabb esetekben azonban az állam közbeléphet. Értesülések szerint a miniszter jelenleg mérlegeli a kialakult jogi helyzetet.

A politikusok, illetve szakértők véleménye megoszlott a szóban forgó informátor ajánlatának esetleges elfogadásáról vagy elutasításáról, az adatvédők viszont a leghatározottabban elítélték azt. Az ellenzéki pártok, a szociáldemokraták, a Zöldek és a Baloldal pártja a DVD megvásárlását sürgette, utalva arra: az minden valószínűség szerint olyan adatokat tartalmaz, amelyek súlyos adózási bűncselekményeket tárnának fel. Sigmmar Sabriel szociáldemokrata pártelnök megengedhetetlennek nevezte, hogy a parkolási szabályokat éppen csak megsértők bűnhődnek, miközben a milliókat zsebre vágó adócsalók büntetlenek maradnak. A Bundestag pénzügyi bizottságának szabad demokrata elnöke ezzel szemben óvatosságot ajánlott, hangoztatva: mindenekelőtt azt kell kivizsgálni, hogy az informátor hogyan jutott az adatokhoz. Volker Kauder, a konzervatív CDU/CSU parlamenti frakciójának vezetője ugyanakkor azt hangoztatta: a lopott adatok megvásárlása a tolvaj jutalmazása lenne. A politikus szerint ha az állam egy bűnözőnek pénzt fizetne, fennáll az a veszély, hogy hasonló bűncselekmények sorozata indulhat meg.

A kormány adatvédelmi biztosa a nyilvánvalóan lopott adatok megvásárlásának elutasítására szólított fel. Peter Schaar szerint ha az állam jogszerűtlenül megszerzett adatokat vásárol, az orgazdaság gyanúja vetül rá.

Németországban egyébként nem ez az első ilyen jellegű eset. Két évvel ezelőtt az akkori pénzügyminiszter, Peer Steinbrück az adóhatóságokkal együttműködve zöld jelzést adott egy hasonló ügylethez. A kifizető a német szövetségi hírszerzés, a BND volt, amely 5 millió eurót fizetett ki egy volt liechtensteini banki alkalmazottnak, aki cserébe több mint 1000 adócsaló adatait tartalmazó CD-ket, illetve hatóságok még ma sem zárták le az akkori ügy felderítését, amelynek fő "áldozata" Klaus Zumwinkel, a német posta korábbi elnöke volt.

Az akkori ügy azonban mégis különbözött a mostanitól. A hírszerzés ugyanis 2008-ban már gyanította az elkövetett adócsalásokat, és vizsgálta is azokat, amikor az informátor elő állt. A bíróságok akkor nem az adatok megszerzését, hanem azok alkalmazhatóságát vizsgálták, és végül engedélyezték azt.

Olvasóink írták

 • 11. bambinaXX 2010. február 01. 17:44
  „10,11. ebben van igazság. csakhogy a "kicsiket" elkapják, a nagyon megússzák..
  de reméljük fog ez változni!”
 • 10. nanemaaa 2010. február 01. 10:37
  „Az informátor először a mygar adócsalókat akarta leleplezni, de mivel a közeli számítástechnikai üzlet teljes dvd és blueray készlete nem lett volna elegendő az adatok rögzítésére, így kénytelen volt kisebb ráfordítást igénylő országot keresni.”
 • 9. jozicsenko 2010. február 01. 10:09
  „ui: gyurcsány 103 millióból adózott 28at, miközben minden más itt élő embertől 35% adót, járulékot visznek + 27% munkaadói járulékot?

  ki hiszi el, hogy megéri adózni, ha pl ő sem fizeti be a 62%át, csak jóval kevesebbet????”
 • 8. jozicsenko 2010. február 01. 10:07
  „7. hozzászólás Garfield 2010.02.01. 00:44 milyen jogon itélei el bárki is a szlovák rendszámú autókat, ha közben offshore cégekben ugyanúgy adót spórolnak? :-)

  a kicsik pár százezret spórolnak, a nagyok súlyos milliókat, százmilliókat...

  de úgy is mondhatnám: fejétől bűzlik a hal: mire fel legyünk adófizető jógyerekek, ha közben tudjuk hogy a vezetők nem csak lopnak, de hazudnak is?”
 • 7. Sajtoskifli 2010. február 01. 07:41
  „Ha kell ingyen is mondok, érdekel valakit egyáltalán?
  Sztem senkit, na ez itt a gond.....
  Na meg az hogy én nem csalok, de csak mert nincs miből csalni.”
 • 6. bambinaXX 2010. február 01. 05:58
  „8! Probléma az is!!! Sobinorbit sem "véletlen" verték meg. ő is szlovákrsz.mú, fehér audival jár...
  Sztem aki fontos információt szolgáltat, mégha nem legálisan szerezte, ami megéri az államnak (100milla jóval több, mint 2,5m!), kaphatna mentességet. Ez a vádalku kategória, nem?
  filmeken működik.. :D”
 • 5. Garfield 2010. február 01. 00:44
  „3. jozicsenko 2010.01.31. 18:02

  Ha manapság nem probléma a szlovák rendszámú autó, akkor az offshore cégekkel mi is a gond?”
 • 4. Mike3 2010. január 31. 23:03
  „igyen is megteszem. soroljam a neveket?”
 • 3. Besenyő_Pistabácsi 2010. január 31. 18:04
  „Én másfél misiért egy komplett tömlöcre való alapanyaggal szolgálok vazze!”
 • 2. jozicsenko 2010. január 31. 18:02
  „9349779 2010.01.31. 17:27

  magyarországon az offshore cégeken keresztül csinálja ezt a politikai elit (simor, bajnai, oszkó)

  ők simán visszaválaszolják, hogy "törvényes", " legális": a rendszer lehetővé teszi hogy kivigyék a pénzt külföldre és onnan visszahozzák, mint " külföldi" tőke: megtehetik, mert a rendszert ők alkották, ezért a saját mércéjük szerint ők tiszták mint a frissen esett hó

  vagyis lehet hozni listát svájci/cipusi / man szigeti/máltai bankokról, cégekről, a válasz horngyulás lesz: naés?”
 • 1. Mignon 2010. január 31. 17:47
  „Egy ilyen üzletbe belemenni,
  ismerni kell a "nemet gondolkodas"-t, tehat nemetül kell gondolkodni.
  A következö fog törtenni:

  -a nemet Finanzministerium (Penzügyminisuzerium) belemegy az üzletbe es fizet.
  - utana, nem sokkal kesöbb elfogjak az eladot, es
  lopott bankadatokkal valo visszaeles miatt birosag ele fogjak allitani.......!!!
  (A kifizetett 2,5 milliot meg lefoglaljak).

  Igy megy ez !!

  :)))))))”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasútfejlesztési megaprojekt indul

Kuvait - Közel 5 ezer milliárd forintnak megfelelő értékű vasútfejlesztési projekt indul az… Tovább olvasom