Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Egy iráni vezető szerint nincs értelme tárgyalniuk az USA-val

Hamenei ajatolláh szerdán egy másik nyilatkozatában támogatásáról biztosította Haider al-Ábádi iraki miniszterelnöki kinevezését.
Nincs értelme tárgyalni az Egyesült Államokkal, miután a két ország titkos egyeztetései két év alatt semmiféle eredményre nem vezettek - jelentette ki Irán legfőbb politikai és vallási vezetője szerdán.

"Egyesek úgy tettek, mintha az megoldaná a problémákat, ha leülünk a tárgyalóasztalhoz az amerikaiakkal. Mi tudtuk, hogy ez nem így lesz, és az elmúlt év fejleményei ismét bebizonyították ezt. Az amerikaiak nemcsak, hogy nem enyhítettek az (Iránnal szembeni) ellenségeskedésen, de mélyítették a szankciókat. Azt mondják, hogy ezek nem új szankciók, de valójában azok. A szankciókról való tárgyalások semmiféle eredményre nem vezettek" - mondta Ali Hamenei ajatolláh az iráni állami tévé beszámolója szerint a teheráni külügyminisztérium tisztviselőinek.

Irán elsőszámú vezetője ugyanakkor azt is leszögezte, hogy ennek ellenére az ország atomprogramjáról a hatok néven emlegetett országcsoporttal - az Egyesül Államok mellett Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Németországgal, Oroszországgal és Kínával - folyó tárgyalásokat "nem tiltja meg".

A hét ország között tavaly megkötött ideiglenes megállapodásban Irán beleegyezett atomprogramja egy részének befagyasztásába, ennek fejében a nemzetközi szankciók egy részét feloldották vele szemben. A tárgyalások szeptemberben folytatódnak egy végleges megállapodás megkötésének céljával.

Hamenei ajatolláh szerdán egy másik nyilatkozatában támogatásáról biztosította Haider al-Ábádi iraki miniszterelnöki kinevezését. "Remélem, hogy az új miniszterelnök kinevezése feloldja a csomót (...) és móresre tanítja azokat, akik felkelést vezetnek Irakban" - mondta az iráni vezető honlapján megjelent közleménye szerint.

A síita Irán eddig erősen támogatta a szintén síita Núri al-Máliki eddigi iraki miniszterelnököt. Ugyanakkor Hamenei szavai arról tanúskodnak, hogy Teherán végleg kihátrált eddigi szövetségese mögül, aki nyolcéves uralma alatt végletesen megosztotta Irak társadalmát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kijev attól tart, Moszkva invázióra készül a segélykonvoj ürügyén

Az ukrán elnöki hivatal továbbra sem zárja ki annak lehetőségét, hogy Oroszország Ukrajna elleni… Tovább olvasom