Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Egy vatikáni ˝áruló˝ nyilatkozott az olasz sajtónak

A kiszivárogtatásokra reagáló hivatalos szentszéki nyilatkozatok helyett egy nevét elhallgató vatikáni dolgozó számolt be az olasz sajtónak a pénteken letartóztatott pápai inas, Paolo Gabriele megbízóiról, hangoztatva, hogy a komornyik parancsnak engedelmeskedett.
"Bevallom: én vagyok az egyik áruló, a pápa védelmében tesszük, az egyház szennyesének feltárására" - nyilatkozta a La Repubblica és a La Stampa napilapnak egy nevét elhallgató vatikáni dolgozó.

A Vatikánból kijuttatott dokumentumok hátteréről részletesen beszámoló személy elmondta, hogy Paolo Gabriele ártatlan. A komornyik nem tett mást, mint "kérésre leveleket továbbított". A Vatileaks néven ismertté vált botrány szálait egy csoport mozgatja: "bíborosok, monsignorék, kishalak, egyháziak és laikusok. A szentszéki államtitkárság tudja, de nem ismerheti el, ehelyett a komornyikot tartóztatta le".

"Többen vagyunk és a pápa érdekében cselekszünk, hogy felszínre kerüljön az utóbbi évek szennyese" - mondta a vatikáni bennfentes. Hozzátette, hogy "közöttük vannak olyanok, akik a túl nagy hatalmú Tarcisio Bertone, szentszéki államtitkár ellenzői, olyanok, akik XVI. Benedeket túl gyengének tartják, olyanok, akik elérkezettnek látják az időt az előrelépésre. Ez mindenki háborúja mindenki ellen, de már senki sem tudja, ki ki ellen harcol....".

A névtelenül nyilatkozó nem tagadta, hogy a háttérben anyagi érdekek állnak. Azt mondta, a feszültség 2009-ben kezdődött, amikor a pápa megbízásából Carlo Maria Vigano bíboros belső ellenőrzést végzett és korrupciós ügyekre derült fény. A Bertonéval való szembeszegülés helyett a pápa Viganót távolította el, de öt fős csapatot nevezett ki, négy férfit és egy nőt, saját pozíciója védelmében.

A "kiszivárogtatott dokumentumok ennek a küzdelemnek az eszközei".

Hangsúlyozta, hogy a pápai állam föld alatti folyosóin a CIA-nál is fejlettebb biztonsági és titkosszolgálati rendszer működik, melyet egy 35 éves hacker irányít, de a dokumentumokat kézben vitték ki a Vatikán kapujain és adták át az olasz sajtónak.

A Corriere della Sera úgy tudja, olasz bíboros mozgatja a vatikáni szálakat és az egész ügy "olasz bíborosok közötti harc".

A La Repubblicának nyilatkozó Hans Küng német teológus szerint szoros kapcsolat létezik a Vatileaks, az IOR vatikáni bank elnöke, Ettore Gotti Tedeschi eltávolítása és a Vatikánnal ellentétes lefebvrianusok között. Kung úgy fogalmazott, a vatikáni udvar visszatért a középkorba és a pápa képtelen irányítani.

Az Il Messaggeróban Rocco Buttiglione katolikus filozófus, olasz politikus azt mondta, a szálakat a Vatikánon kívülről, az olasz politikából is mozgatják.

A bizalmas vatikáni dokumentumokat elsőként közlő Gianluigi Nuzzo újságíró az olasz televíziónak azt állította, hogy II. János Pál halálát követően, 2006-tól szivárogtak ki a titkos információk. "Egy Vatikánon belüli csoportról van szó, a célpont nem a pápa, hanem munkatársai" - mondta Nuzzo.

Olvasóink írták

 • 5. CsImre 2012. május 28. 20:49
  „4. t680822g:

  Szép is lehetett anno, spanyol papok és apácák tömeges csecsemőrabló akciója már talán lezárult, de a papok pedofil ügyei még nem derültek ki.

  3. Emberségetavilágnak:

  Mindjárt megkapod, hogy kirekesztő vagy, a vallásosokat rugdosod, amúgy meg törődjél a magad dolgával, és remélik, hogy nem vagy magyar.”
 • 4. t680822g 2012. május 28. 17:14
  „Olasz Pápát akarunk! Az egész civilizált világ megsínylette a lenygel pápaságot, óriási tekintélyvesztés volt az Egyháznak... Olaszország és az Egyház egy és ugyanaz a dolog! Kérjük vissza a katolikusok elvesztett tekintélyét, és a klasszikus 50-60-70-es évek katolikus szemléletét...”
 • 3. Emberségetavilágnak 2012. május 28. 15:12
  „Na a vatikáni hatalmi harcnak azért mégiscsak nagyobb a tétje, mint egy polgármesteri székért folyó lökdösődésnek.
  A szentszék belharca is azt a szabályt támassza alá, mi szerint minden szentnek maga felé hajlik a keze.
  A Vatikánnak van a világon a legnagyobb befolyása, (meg a legnagyobb vagyona), Isten, meg a gyermeke Jézus, minden szentestül, minden imástul, az az a kábítószer, amit a szeretet nevében toltak le a világ torkán.
  A ma embere semmivel nem különbözik az ősembertől, míg utóbbi bunkóval vívta ki az "igazát", a középkori máglyával, a mai pénzzel meg mikrochippel.
  Mocskos ez az egész világ.
  Mondom én, alapjaiban reng minden.”
 • 2. Queenmargareth 2012. május 28. 13:12
  „Na, nagy keresztények! fúj.Ez a példa az embereknek?”
 • 1. CsImre 2012. május 28. 13:11
  „Boldog születésnapot a dicsőséges Katolikus Anyaszentegyháznak, ámen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boris Tadicot jelölték kormányfőnek: kész hivatalba lépni

Tadic kész elfoglalni a szerb kormányfői széket, miután a Demokrata Párt őt jelölte kormányfőnek. Tovább olvasom