Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán Még több cikk.

Egy világörökséghez tartozó mauzóleumot romboltak le Maliban

Maliban iszlám szélsőségesek leromboltak egy a világörökséghez tartozó mauzóleumot.
Leromboltak egy a világörökséghez tartozó mauzóleumot Timbuktuban iszlám szélsőségesek - jelentették szemtanúk és a helyi hatóságok.

Mali átmeneti kormánya a bamakói állami tv-ben közzétett nyilatkozatában szombaton "hitetlenek által elkövetett aljas, barbár cselekedetnek" minősítette Mahmúd ibn Szid Amar tudós sejk nyughelyének meggyalázását. Helyi források egyelőre nem tudnak magyarázatot arra, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet északnyugat-afrikai szárnyának (AQMI) fegyveresei a tuaregek fundamentalista csoportja, az Anszár ad-Dín (a hit követői) támogatásával miért támadták meg és gyújtották fel a síremléket.

Az afrikai országban március 22-én történt puccsot követően kialakult helyzetet kihasználva Timbuktut március végén foglalták el a tuareg önrendelkezésért harcoló Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (MNLA) még február közepén felkelt emberei. Azonban április elején őket elkergették az észak-mali városból a mozgalommal együtt előrenyomuló vallási szélsőségesek, az iszlám törvénykezés bevezetéséért küzdő AQMI és az Anszár ad-Dín.

Timbuktuban 333 szent sírhely található, amelyekből 16-ot minősített az UNESCO, az ENSZ szakosított szerve a világörökség részének még, 1988-ban a város történelmi részének három mecsetével együtt. Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója egy hónappal ezelőtti felhívásában a műemlékek megóvására intette a lázadó csoportokat Maliban.

A mesés Timbuktut, a "sivatag gyöngyét", "a 333 szent városát" tuareg nomádok alapították a mai Maliban a X. század elején. Fénykorát a XV-XVI. században érte el, amikor mintegy százezer lakosa volt, és húszezer diák tanult a korániskolákban. Sokáig az iszlám kultúra nyugat-afrikai fővárosának számított, és csak azután indult hanyatlásnak, hogy marokkói hódítók 1591-ben elfoglalták. Európában először a XVI. század első felében szereztek tudomást róla a gazdagságáról, ami felkeltette az érdeklődést, de még századokon át "titkos városnak" számított, és az első európai felfedező, egy francia utazó csak 1830-ban tért haza onnan élve. A térség a XIX. század második felében francia befolyás, majd gyarmati uralom alá került. Timbuktu a független Mali Köztársaságban az egyik északi regionális központként főként a turizmusból gyarapodott, de az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet északnyugat-afrikai szárnyának a megjelenése miatt kockázatos övezetbe sorolódott át, és a külföldi utazási irodák többsége már nem tanácsolta az odautazást.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

8 százalékkal több fizetés a román közalkalmazottaknak

Nyolc százalékkal emelik júniustól a közalkalmazottak bérét Romániában. Tovább olvasom