Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Egyetlen forrásból származik valamennyi nyelv

Egyetlen forrásból származik Földünk valamennyi nyelve - állítják a beszéd eredetét kutató brit és ausztrál szakemberek.
Több száz nyelv vizsgálata nyomán az Oxfordi Egyetem és az Aucklandi Egyetem kutatói a beszéd kialakulásának gyökereit ugyanarra a helyre, Afrikába és ugyanarra az időre, mintegy 150 ezer évvel ezelőttre vezették vissza.

Azt gondoljuk, hogy ez az első nyelv volt "a civilizáció ugródeszkája, amely a tevékenységek összehangolását, együttműködést eredményezett, ami azután az emberiség terjedéséhez vezetett... Elvezethetett a versengéshez is, amely lökést adott" az emberiség fejlődéséhez - idézte Quentin Atkinsont, az Aucklandi Egyetem és az Oxfordi Egyetem kutatóját a The Daily Telegraph című brit napilap honlapja.

Atkinson 504 nyelvet vizsgált meg abból a szempontból, hogy ezek hány fonémát - a szó jelentését megváltozató nyelvi egységet - tartalmaznak. Meglepetésére közvetlen kapcsolat volt a civilizáció kora és a nyelvében lévő fonémák száma között.

Miközben sok afrikai nyelvben több mint 100 fonéma van, a hawaii nyelvben csak 13. Az angolban, a franciában és a németben pedig körülbelül 45-45. Bolygónk azon területein, amelyeket néhány évszázaddal ezelőtt gyarmatosítottak, kevesebb a fonéma a helyi nyelvben. Míg az ősi civilizációk területein élő népek használják a legtöbb fonémát - mutatták ki a szakemberek.

A kutató a nyelv eredetének helyét Afrikába vezette vissza mintegy 150 ezer évvel ezelőttre, amikor a barlangi művészet - mint a kommunikáció legősibb formája - elkezdődött. "A bizonyítékok azt mutatják, hogy a nyelvnek egyetlen, nem pedig több függetlenül fejlődő eredete van" - hangoztatta Atkinson, aki kutatásainak eredményeit a Science tudományos szaklap legfrisebb számában tette közzé.

Olvasóink írták

 • 4. Nátrix73 2011. április 16. 22:27
  „2. Apátfalvi** 2011.04.15. 21:58

  A számból vetted ki a szót... :D:D”
 • 3. keiner 2011. április 16. 16:03
  „2. Apátfalvi** 2011.04.15. 21:58 LOOOOOOOOOOL
  Pérsze ezt vartam el.”
 • 2. Apátfalvi** 2011. április 15. 21:58
  „természetesen a magyar nyelvből származik az összes többi nyelv, mint ahogyan Jézus Krisztus is magyar származású volt. Ezt Magyarország első számú újságírója, az egyáltalán nem zsidózó, a kurucra csak néha irkáló, a kiváló Toroczkai hű barátja, vitéz Siklósi András is tanúsíthatja. És tanúsítja is. :D”
 • 1. Jozsoci 2011. április 15. 19:23
  „Miért nem mentem nyelvésznek! Ezek nem kapnak infarktust a stressztől.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ungváron megrongálták Petőfi Sándor szobrát

Péntekre virradóra Ungvár belvárosában megrongálták Petőfi Sándor szobrát, az ismeretlen elkövetők… Tovább olvasom