Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Egyiptom - Mubarak a biztonság helyreállítására szólította fel a kormányt

Hoszni Mubarak egyiptomi miniszterelnök arra kérte az új miniszterelnököt, hogy a "nyugalom helyreállítását" tekintse legfontosabb feladatának.
Ahmed Safík szombaton kapott megbízatást az új kormány megalakítására. Mubarak vasárnap másfél órán át tanácskozott Safíkkal. A találkozón az elnök rögzítette az új kormánynak szabott feladatokat, köztük is legelső helyen a stabilitás és a nyugalom helyreállítását. Emellett több politikai reformot is szorgalmazott. Dacára annak, hogy Mubarak szombaton menesztette az előző kormányt, és Omar Szulejmán személyében alelnököt, Safík személyében pedig új miniszterelnököt nevezett ki, a kormányellenes tüntetések vasárnap is folytatódtak országszerte.

Vadászgépek röpködnek Kairó fölött

Az egyiptomi légierő vadászgépei röpültek át többször is alacsonyan vasárnap Kairó fölött, s helikopterek köröztek a főváros légterében.

A repülőgépek és helikopterek röviddel a délután négykor kezdődő kijárási tilalom előtt jelentek meg.

Kairó egyik központi terére, ahol több ezer tüntető Hoszni Mubarak elnök távozását követelte, újabb, rendfenntartással megbízott katonák érkeztek.

Leállította egyiptomi kiutazásait több európai utazási iroda

Több európai utazási iroda is leállította egyiptomi kiutazásait és elkezdte az afrikai országban tartózkodó nyaralóinak hazautaztatását. A legnagyobb német irodák, köztük a TUI és a Neckermann, nem indítanak újabb csoportokat Kairóba.

A TUI közleményben tudatta, hogy február 3-ig nem indít több utazást az egyiptomi fővárosba, bár a többi úticélba továbbra is indulnak csoportok, mivel a tüntetések "nem a turisták, vagy a turisztikai központok ellen irányulnak". A vállalat ugyanakkor valamennyi egyiptomi utazásra díjmentes időpont-változtatást ajánlott fel, mivel az egyiptomi kijárási tilalom valamennyi városra kiterjed.

A brit Thomas Cook csoport utazásszervező vállalatai is ingyenes időpont-módosítási lehetőséget kínáltak fel azoknak, akik február 2-ig utaznának az észak-afrikai országba.

Leállította egyiptomi utazásait több európai utazási iroda. Fotó: MTI (galéria)

A belga Jetair vasárnap jelentette be, hogy valamennyi Egyiptomban tartózkodó ügyfelét kimenekíti. A társaság közölte: a helyi idő szerint délután négytől reggel nyolc óráig érvényes kijárási tilalom miatt hétfőn kezdhetnek meg a hazautazások. A Jetair február 6-ig nem indít újabb csoportot Egyiptomba.

Az erőszakos politikai zavargások miatt valamennyi francia utazási iroda "további tájékoztatásig" leállította egyiptomi szervezett nyaralásait és a turisták hazautaztatásához látott hozzá - közölte vasárnap az utazási irodákat tömörítő szervezet, az SNAV vezetője, Georges Colson.

A svéd Apollo és Fritidsresor is egyaránt a Vörös-tenger partján tartózkodó 2-2 ezer turistájának kimenekítéséről döntött és azt "amilyen gyorsan csak lehetséges" végrehajtja. A finn Aurinkomatkat is hazarepíti Sarm-es-sejkben és Hurgadában nyaraló mintegy 400 ügyfelét, ahogy vetélytársa, a Lomamatkat is.

A svéd-török Detur utazási iroda ezzel szemben csupán az újabb kiutazások leállítása mellett döntött.

A legtöbb európai ország külügyminisztériuma, így Németországé, Franciaországé és Nagy Britanniáé is arra kérte állampolgárait, hogy amennyiben nem szükséges, ne utazzanak az afrikai országba.

Folytatódnak a tüntetések, börtönlázadások, betiltották az al-Dzsazírát

Tüntetők ezrei gyűltek össze vasárnap Kairó központjában, követelve Hoszni Mubarak egyiptomi államfő lemondását, és elutasítva az új alelnök kinevezését.

"Hoszni Mubarak, Omar Szuleimán, mindketten az amerikaiak ügynökei vagytok" - kiabálták a tiltakozók, miután az elnök (harmincévi országlása során először) alelnököt nevezett ki az eddigi hírszerzőfőnök személyében. Az 1981-ben meggyilkolt Anvar Szadat államfő idején Mubarak volt az alelnök.

Vasárnap is folytatódott a tüntetés Egyiptomban. Fotó: MTI (galéria)

"Mubarak, Mubarak, vár a gép" - skandálták még a tüntetők vasárnap.

Több ezer elítélt szökött meg legalább négy egyiptomi börtönből, köztük a Kairótól száz kilométerrel északra fekvő Vádi-en-Nátrún börtönéből - közölték biztonsági források vasárnap, a Hoszni Mubarak elnök rendszere elleni lázongások hatodik napján.

A foglyok, köztük sok, évek óta fogva tartott iszlamista, valamint köztörvényes bűnözők vasárnapra virradó éjjel törtek ki a fegyintézetekből, miután fellázadtak, tüzet okoztak, és lefegyverezték az őrséget - tették hozzá név nélkül nyilatkozó források. Mint mondták, számos fogoly meghalt vagy megsebesült a kitörés közben, de pontos számot nem tudtak vagy nem akartak közölni.

A legfőbb egyiptomi iszlamista mozgalom, a Muzulmán Testvériség később közölte, hogy 34 tagja van a szökött rabok között. Heten közülük a  vezetőséghez tartoznak. A mozgalom egyik vezetője a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva azt állította, hogy az őröket helybeli tüntetők és a rabok hozzátartozói fegyverezték le.

A belpolitikai válság közepette Egyiptom vasárnap lezárta gázai övezeti határát, egy palesztin határvédelmi illetékes szerint több napra. Gázai hírek szerint három, Egyiptomban bebörtönzött palesztin a zavargások alatt megszökött börtönéből, és csempészalagutakon át visszatért a Hamász iszlamista szervezet uralta övezetbe.

Hamász-tisztségviselők közölték, hogy a szervezet vezetői elhalasztották tervezett útjukat Egyiptomon keresztül Szíriába, ahol egy új javaslatot vitattak volna meg az évek óta fogva tartott Gilád Salit izraeli katona ügyében.

Kormányellenes tüntetések Kairóban. Fotó: MTI (galéria)

Egyiptomban vasárnaptól betiltották az al-Dzsazíra katari székhelyű arab hírtelevízió tevékenységét, amely részletesen beszámolt a zavargásokról. A kairói tájékoztatási minisztérium közlése szerint a távozó miniszter utasítására bevonták a tévécsatorna egyiptomi működési engedélyét, munkatársaitól pedig visszavonták az akkreditációs kártyákat - jelentette a Mena egyiptomi hírügynökség.

Néhány perccel e jelentés után - a döntés ismeretében - az al-Dzsazíra folytatta egyiptomi működését. A hírtelevízió szerint a hatóságok lépésükkel "el akarják hallgattatni az egyiptomi népet".

Az al-Arabíja hírtelevízió közben azt jelentette, hogy Kairó belvárosában katonák őrzik a belügyminisztérium kiürített épületét, amelyet tüntetők próbáltak megtámadni az elmúlt napok - vasárnapig már mint 150  halottat követelő - demonstrációi idején.

Az Egyesült Államok kairói nagykövetsége vasárnap reggel azt javasolta az észak-afrikai arab országban tartózkodó amerikaiaknak, hogy vegyék fontolóra a mielőbbi távozást Egyiptomból, illetve ne utazzanak oda. Ez erélyesebb figyelmeztetés a korábbinál, amely csak a nem nagyon fontos beutazástól vagy ott-tartózkodástól tanácsolta el az amerikai állampolgárokat.

Meghaladja a százat az erőszak áldozatainak száma

Már több mint száz ember vesztette életét az Egyiptomban kedd óta tartó kormányellenes tüntetéseken, a sebesültek száma pedig kétezer körül mozog - közölték rendőrségi és egészségügyi források szombat éjjel.

A hatóságok hivatalos adatokat nem tettek közzé, így a valós számok nagyon mások is lehetnek, tekintettel az utcákon kialakult zűrzavarra.

Szombaton rendőrök 17 tüntetőt lőttek agyon a Kairótól 140 kilométerre délre fekvő Ben-Szuef városban, ahol két rendőrőrsöt próbáltak megrohamozni a lázongók. Nyolc további embert Kairóban lőttek le, amikor egy börtön foglyai megpróbáltak kitörni.

Kairóban, Szuezben és Alexandriában a pénteki összecsapások 68 ember életét követelték.

A tiltakozó mozgalom első három napján heten vesztették az életüket.

Biztonsági szervek: legalább 62 halott két nap alatt

Legalább 62 ember meghalt országszerte a tömeges kormányellenes tüntetések legutóbbi két napján Egyiptomban - közölték biztonsági illetékesek.

Mint hozzátették, további mintegy kétezer ember szenvedett sérüléseket a megmozdulások során.

Az adatok - mondták a névtelenül nyilatkozó illetékesek - egyaránt tartalmazzák a tiltakozók és a rendőrök soraiban esett áldozatokat.

Egyiptom - Kairóban belelőttek a tömegbe - egy halott

Az egyiptomi hatóságok belelőttek a tiltakozók tömegébe szombat délután, legalább egy embert megölve.

A tüntetések résztvevői figyelmen kívül hagyták a meghosszabbított, elvben már délután 4 órakor kezdődő kijárási tilalmat. Több ezren kísérelték meg lerohanni a belügyminisztérium belvárosban lévő székházát, majd látni lehetett, amint egy élettelen testet visznek magasba emelve a tömeget alkotó emberek. Többen megsebesültek.

Mint az AP hírügynökség jelentette, egyelőre nem lehet tudni, vajon éles lőszerrel, vagy gumibevonatúval lőttek a rohamrendőrök.

Egy szemtanú elbeszélése szerint a hadsereg harckocsizói a levegőbe leadott lövésekkel akadályozták meg, hogy egy kairói külvárosban a tömegből több százan berontsanak egy, a központi bankhoz tartozó épületbe, ahol pénzt nyomtatnak. A behatolni szándékozók végül elmenekültek.

Kormányellenes tüntetések Kairóban. Fotó: MTI (galéria)


A tüntetők összecsaptak a rendőrséggel Alexandriában

Tüntetők ezrei csaptak össze a rendőrökkel szombaton az észak-egyiptomi kikötővárosban, Alexandriában, annak ellenére, hogy a hadsereg a csoportosulás elkerülésére hívta fel a lakosságot.

Egy szemtanú arról tájékoztatta a brit hírügynökséget, hogy a rendőrök könnygázt vetettek be, és éles lőszert használtak a Hoszni Mubarak elnök távozását követelő tüntetők ellen. Közlése szerint péntek óta 20-an haltak meg az összecsapásokban.

Olvasóink írták

 • 10. queenmargareth 2011. január 30. 16:41
  „Akkor is bennük van valami, ami bennünk már nincs, kimondtak egy-két olyan dolgot, amiért ott szerintem halál járna.
  Nem szeretném, ha a vérfürdő tovább folytatódna, de még nem hátráltak meg.”
 • 9. hahaha62 2011. január 30. 15:39
  „a "dolgos" +nép nekiindult.....csak nehogy a piramisopkat bombázzák le végül-azokért kér lenne----bár nagy részét már úgyis széthordták építkezni!”
 • 8. szentmiki 2011. január 30. 09:29
  „a csőcselék sajna itthon is kihasznál minden lehetőséget...!!!!”
 • 7. keiner 2011. január 30. 09:00
  „Tompol a csöcslék is. Kiraboltak egy korházot és muszéumokat is, két mumiakat megsemmesítettek.
  Megértem, hogy ha kormányházokat égetik, de ezt nem.
  Amit nem jelent, hogy hélyeselem bármilyen rombolást, mi németek tudjunk kormányt dönteni anélkül is. :-))”
 • 6. queenmargareth 2011. január 29. 20:35
  „Remélem, nem minden fordulathoz kell ennyi ember halála.És, ha így történt, remélem elérnek valami számukra jobbat.”
 • 5. szentmiki 2011. január 29. 19:41
  „LukSzusz, sajnos betű szerint így van”
 • 4. Történész 2011. január 29. 18:03
  „Az origo hirportálon azért szépen össze van szedve az Egyiptomban történt események. Itt is megtehetnék ugyan ezt- percről percre félében:D”
 • 3. LukSzusz 2011. január 29. 16:11
  „Ezek bátor Hazafiak,csak mi magyarok tűrjük a kizsákmányolást,a korrupciót,a marakodó,tolvaj pártokat.
  Itt is elkellene kergetni az összes volt kommcsi vezért akik köppönyeget váltottak,de mi tűrjük,megérdemeljük.”
 • 2. szentmiki 2011. január 29. 15:17
  „1989-ben kellett volna ideérnie...”
 • 1. queenmargareth 2011. január 29. 13:52
  „Közeledik Európa felé.........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ír Munkáspárt még egy év haladékot kér az EU-tól

Dublin - Az ír munkáspárt 2016-ig, azaz még egy évig haladékot kér az Európai Uniótól az ország… Tovább olvasom