Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Egyiptom - CNN: Washington visszatartaná a milliárdos katonai segély egy részét

Patrick Leahy szenátor szóvivője megerősítette, a szenátor hivatalát tájékoztatták arról, hogy a kormányzat fontolgatja a katonai segély átmeneti felfüggesztését. A támogatás végleges megvonásáról ugyanakkor egyelőre nincs szó.
Az amerikai kormány a korábbi hírekkel ellentétben átmenetileg mégis felfüggesztené az Egyiptomnak folyósított évi 1,3 milliárd dolláros, vissza nem térítendő katonai támogatás egy részét - adta hírül kedden a CNN amerikai hírtelevízió.

A televíziós adó Patrick Leahy demokrata párti szenátorra, a washingtoni felsőház külföldi pénzügyi segélyekkel foglalkozó albizottságának elnökére hivatkozott.

Leahy szóvivője megerősítette, a szenátor hivatalát tájékoztatták arról, hogy a kormányzat fontolgatja a katonai segély átmeneti felfüggesztését. A támogatás végleges megvonásáról ugyanakkor egyelőre nincs szó.

Előző nap a The New York Times washingtoni kormányzati forrásokra hivatkozva még arról írt, az amerikai kormány kezdeményezte az Egyiptomnak folyósított, 250 millió dolláros gazdasági segély visszatartását, miközben az ennek a többszörösét kitevő katonai támogatást érintetlenül hagyja. Az arab ország még nem kapott meg 585 millió dollárt az idei katonai segélykeretből.

Az Egyesült Államok az 1979-es izraeli-egyiptomi békeszerződés aláírása után kezdte éves katonai támogatásban részesíteni a legnépesebb arab államot. Egyiptom ebből szerzi be a fejlett amerikai fegyverrendszereket.

Az egyiptomi átmeneti kormánynak az iszlamista tüntetőkkel szembeni, vérontásba torkolló kemény fellépése miatt az amerikai kongresszusban egyre hangosabban követelik, hogy a washingtoni kormányzat hozzon büntetőintézkedéseket Kairóval szemben. Az amerikai hadsereg lemondta a szeptemberre tervezett közös hadgyakorlatot, visszatartotta négy F-16-os harci gép leszállítását - ezek tárolását a lap értesülése szerint ki fogja fizettetni az egyiptomi légierővel -, és fontolóra vette, hogy elhalasztja a Kairónak szánt Apache helikopterek és harckocsi-alkatrészek leszállítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kettős mérce elvetését szorgalmazta nyilatkozatában Tőkés László

Tőkés László a kereszténységet nevezte Szent István uralkodása legfontosabb örökségének. Tovább olvasom