Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Egyiptom is vitatéma volt az AU-csúcson

Afrika - A fekete kontinensen tapasztalható aktuális konfliktusok, közöttük az Egyiptomban kialakult helyzet megvitatásával folytatódott hétfőn az Afrikai Unió (AU) vasárnap kezdődött csúcsértekezlete.
Az afrikai állam- és kormányfők Addisz Abebában tartott találkozóján szó esett a Szomáliában dúló polgárháborúról, Szudán várható kettészakadásáról, az Elefántcsontparton elhúzódó hatalmi harcról és nem utolsósorban az egyiptomi zavargásokról. Utóbbi kapcsán a fórumon részt vevő Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár higgadtságra, erőszakmentességre és az emberi jogok tiszteletben tartására szólított fel.

Ban a sikeres népszavazás nyomán júliusban hivatalosan is kettéváló Dél - és Észak-Szudán képviselőinek elmondta: nagyon fontos, hogy egyezségre jussanak a határvonal kijelölése és az olajtermelésből származó jövedelmek egymás közötti megosztása kapcsán, hiszen - mint rámutatott - a két országrész túlélése ennek a két tényezőnek a függvénye.

A dél-szudáni függetlenségről szóló referendum vasárnap ismertetett eredményére hétfőn reagált először az északi országrész vezetése. Ali Oszman Mohamed Taha szudáni alelnök leszögezte: elfogadják a déli területek önállósulását. "Sok szerencsét és egy gyümölcsöző jövőt kívánunk déli testvéreinknek az új ország ügyeinek szervezése terén" - hangoztatta Taha. Az Addisz Abebában tartott tanácskozáson jelen lévő Salva Kiir Majardi dél-szudáni elnök Ban Ki Munhoz és Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnökhöz intézett szavaival ígéretet tett az Észak-Szudántól való békés elszakadásra, és arra, hogy "tartós békét" fog teremteni minden szudáni számára.

A csúcstalálkozón hétfő délután létrehoztak egy öt főből álló bizottságot abból a célból, hogy közvetítsen az elefántcsontparti politikai válság megoldásában; a nyugat-afrikai államban ugyanis az őszi választásokon alulmaradt Laurent Gbagbo nem hajlandó átadni elnöki székét a nemzetközi közösség által is elismert Alassane Ouattarának. A mauritániai elnök vezetésével működő testületnek, melynek a dél-afrikai, tanzániai, csádi és Burkina Faso-i államfő is tagja, összesen egy hónap áll rendelkezésére, hogy kidolgozzon egy javaslatot Elefántcsontpart belpolitikai helyzetének stabilizálására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízbe fulladt egy magyar férfi Ecuadorban

Ecuador - Ecuador partjainál az óceánba fulladt egy magyar férfi, akinek a vízen úszó holttestére a… Tovább olvasom