Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Egyiptom visszakérte Nofertiti mellszobrát Németországtól

Kairó, Berlin – Visszakérték az egyiptomi hatóságok Nofertiti egyiptomi királyné világhírű mellszobrát Németországtól, ám Berlin hallani sem akar a műtárgy visszaadásáról.
Az egyiptomi Legfőbb Régészeti Tanács, valamint az észak-afrikai ország kulturális minisztériuma hétfőn Záhi Havvászt, a tanács vezetőjét idézve közölte, hogy elküldték az erről szóló hivatalos kérelmet Németország kairói nagykövetségére és Egyiptom berlini képviseletére. Mellettük Hermann Parzinger, a Porosz Kulturális Örökség Alapítvány elnöke is megkapja.

A német kormány szerint a fenti alapítványnak küldött levél nem tekinthető hivatalos visszaadási kérelemnek. Mint a külügyminisztérium szóvivője, Andreas Peschke a kairói hírre reagálva hétfőn kijelentette: műtárgy visszaszolgáltatását célzó kérelemnek az egyik kormánytól a másik érintett kormányhoz kellene irányulnia. Ebben az esetben viszont nincs szó erről, Kairó nem intézett megkeresést a berlini kormányhoz.

Hasonlóan elutasítóan nyilatkozott Berlin kormányzó polgármestere, a Neues Museum hivatalos „gazdája". Klaus Wowereit az ARD televízióban kijelentette: „Véleményünk szerint Nofertiti törvényesen tartózkodik Németországban, és itt is kell maradnia."

A Porosz Kulturális Örökség Alapítvány, a mellszobor jelenlegi tulajdonosa kész együttműködni az egyiptomiakkal. Arról azonban szó sem lehet, hogy a becses műalkotást akár csak kölcsönként is átengedjék rövid időre az arab országnak – hangzott el az ARD-ben.

A Kr. e. XIV. századból származó szobor évtizedek óta Berlinben van, jelenleg a Neues Museum egyik különtermében látható. A büszt első helyen szerepel az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanácsnak azon a listáján, amely a visszaszerzendő műkincseket veszi számba. A testület összesen hat műkincs visszaszolgáltatását kéri külföldi múzeumoktól – erősítette meg Havvász, aki nem szolgált részletekkel a további öt régészeti kincsről.

Az egyiptomi főrégész reményét fejezte ki, hogy a német hatóságok együttműködőek lesznek, így a szobor visszakerülhet Egyiptomba. Németország azonban már korábban közölte, hogy nem adja vissza a szobrot, mert az álláspontja szerint törvényesen került az európai országba. Emellett törékeny állapota miatt nem lenne alkalmas a szállításra – vélekedtek német szakértők.

Nofertiti mészkő mellszobrát 1912-ben találták meg egy német expedíció tagjai Egyiptom déli részén. A régészek 1913-ban felosztották a leleteket. Német részről újra és újra hangsúlyozták, hogy a leletelosztás folyamatát és kimenetelét a Porosz Kulturális Örökség Alapítvány már többször bemutatta és részletezte. Az egyiptomiak a Nofertiti díszes mellszobrát is tartalmazó leleteket a németeknek adták, így a büszt jogosan van Berlinben – hangsúlyozzák német szakértők.

Havvász viszont úgy nyilatkozott, szerinte a mellszobor csalással és a valóság elkendőzésével került Németországba, mivel Ludwig Borchardt, a büszt megtalálója kevésbé jelentős felfedezésként próbálta feltüntetni a szobrot, hogy ne legyen akadálya Berlinbe szállításának. Megtévesztésül azt jegyezte fel, hogy a királyné szobrának mészkő feje egy hercegnő festett gipsz mellszobra – állt a Havvász által kiadott közleményben.

A büszt szobrásztanulmány, amely Thotmesz egyiptomi szobrász amarnai műhelyéből származik. Nofertiti (jelentése: a szépség megérkezett) a XVIII. dinasztia idején uralkodó IV. Amenhotep, a későbbi Ehnaton fáraó felesége volt. Életét és sorsát számos rejtély övezi.

Az egyiptomi kormány már a múlt század húszas éveiben visszakövetelte Berlintől a mellszobrot.

Olvasóink írták

 • 2. zoltanszabo 2011. január 25. 14:33
  „Nagyon szomorúnak tartom, hogy az Egyiptomi múzeumok tele vannak másolattal .Rengeteg műkincset elloptak a sírokból.
  Töménytelen eredeti egyiptomi lelet van még Londonban--tele a múzeum Párizsban és rengeteg van Berlinben. mindet láttam.
  Az Európai múzeumok olyan műkincsekkel vannak tele ami nem is az övék--mindd valahonnan lopták.Rengeteg magyar érték van külföldön--kép, stb. amit soha nem adnak vissza--pedig milyen jó lenne.
  A moszkvai Ermitázs kb.80 % mindd lopott műkincs--olvastam valahol.”
 • 1. nyekkmacsek 2011. január 24. 21:48
  „..Németország meg kérje vissza azt a lóvét, amit 200 év alatt belefeccölt az homokásásba........, oszt kvittek lesznek !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra gázoltak Belgrádnál egy magyar nőnek segítő orvost

Elgázoltak a szerb fővárostól délre az autópályán egy helyi orvost, aki éppen egy autóbalesetet szenvedett magyar nőnek próbált segíteni. Tovább olvasom