Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Egymillió dollárral támogatja Soros a marihuána kaliforniai legalizálását

Washington - Egymillió dolláros adománnyal támogatta Soros György magyar származású amerikai befektető a marihuána kaliforniai legalizálásáért folytatott kampányt - adta hírül kedden a The Sacramento Bee.
A legnagyobb GDP-vel rendelkező amerikai tagállamban november 2-án, a félidős szövetségi kongresszusi választásokkal és a kormányzóválasztással egy időben népszavazást tartanak a kannabisz élvezeti cikként történő legalizálásáról, amitől jelentős adóbetételre számítanak. A közvélemény-kutatások szerint a többség igennel fog szavazni.

Soroshoz hasonló mértékű adománnyal járult hozzá a kampányhoz Richard Lee, a marihuána orvosi hasznosításával foglalkozó oaklandi vállalkozó, az úgynevezett 19-es indítvány fő támogatója. Soros György egyébként abban is fontos szerepet játszott, hogy Kalifornia 1996-ban elsőként engedélyezte a marihuána gyógyászati célú alkalmazását.

Soros az adományozást megelőzően a The Wall Street Journal című napilapban megjelent írásában egyebek mellett rámutatott, hogy a marihuána legalizálása és megadóztatása részben megszabadítja az adófizetőket a kábítószer-kereskedők üldözésének és bebörtönzésének költségeitől, részben pedig kozzájárul azokhoz. A liberális milliárdos emlékeztetett rá, hogy a szövetségi alkoholtilalmat csak azután törölték el, hogy az egyes államok visszavonták a saját vonatkozó tiltásaikat.

"Az egyes államoknak most vállalniuk kell a kezdeményezést a marihuánát tiltó törvények visszavonásában" - írta Soros.

A 19-es kezdeményezéssel kapcsolatos pro és kontra kampány viszonylag szerény maradt a választási korteshadjáratokra elköltött összegekhez képest. A támogató kampány büdzséje a Soros-féle hozzájárulás ellenére is mindössze 3,8 millió dollár, miközben a kaliforniai kormányzóságért harcba szállt Meg Whitman a magánvagyonából 142 millió dollárt költött arra, hogy Arnold Schwarzenegger örökébe léphessen. A legalizálással szemben kampányolók mintegy 300 ezer dollárból gazdálkodnak.

A marihuána legalizálását az állam megüresedő kormányzói posztjára pályázó mindkét jelölt, a demokrata Jerry Brown és a
republikánus Meg Whitman egyaránt elutasítja.

Amennyiben a referendumon jóváhagyják a 19-es javaslatot, az állam területén a felnőtt személyek törvényesen egy unciát (mintegy 2,8 dekagrammot) tarthatnak majd maguknál a szerből, és a kannabisz magánkiskertekben is termeszthető lesz egy legfeljebb 25 négyzetlábnyi (2,3 négyzetméternyi) területen. A helyi önkormányzatok maguk dönthetik majd el, hogy engedélyezzék-e a marihuána-kereskedelmet és hogy vessenek-e ki rá adót.

Az amerikai igazságügyi miniszter egyébként október közepén egyértelművé tette, hogy a szövetségi hatóságok akkor is fellépnek majd az országos érvényű kábítószer-ellenes törvény érvényesítése érdekében, ha Kalifornia novemberben legalizálja a marihuánát. Eric Holder szerint jelentősen megnehezíti majd a kábítószer-kereskedőkkel szembeni fellépést és a kaliforniai városok biztonságát, ha a népszavazás élvezeti cikként legalizálja a marihuánát.

A Los Angeles-i rendőrség, amely korábban határozottan fellépett az orvosi marihuána-gyógyszertárak elburjánzása ellen is, jelezte: a szövetségi törvényeknek a tagállamiakkal szembeni prioritása miatt ugyanúgy együttműködik majd a szövetségi hatóságokkal a kábítószer elleni fellépésben, mint korábban, függetlenül a népszavazás kimenetelétől. A hatóság nem fog fellépni az otthoni marihuána-fogyasztás ellen, ám a szer nyilvános élvezetét továbbra is üldözni fogja.

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök, aki Cartagenában négy másik latin-amerikai ország államfőjét látta vendégül kedden, kijelentette, hogy a 19-es kezdeményezés kaliforniai elfogadtatásának zavart keltő üzenete lesz, s annak nyomán felül kell majd vizsgálni azokat az elveket, amelyek alapján a latin-amerikai kormányok - Washington támogatásával - a kábítószer-kereskedelem ellen harcolnak.

"Hogyan mondhatom azt egy parasztnak nálunk idehaza, hogy börtönbe fogom záratni, ha marihuánát termeszt, amikor az Egyesült Államok leggazdagabb államában szabad ezt a terméket termeszteni, terjeszteni és fogyasztani?" - tette fel a kérdést Santos a Caracol kolumbiai rádiónak.

Felipe Calderón mexikói elnök - anélkül, hogy konkrétan szóba hozta volna a kaliforniai népszavazást - kijelentette: lehetetlen hatékonyan szembeszállni a kábítószer-kereskedelemmel, ha a saját határainkon belül elszigetelten tesszük. Calderón egy korábbi nyilatkozata szerint a referendum "borzasztóan összeegyeztethetetlen" az amerikai kábítószer-ellenes politikával, amelynek nevében az Egyesült Államok évek óta arra késztette a latin-amerikai országokat, hogy az amerikai drogfogyasztás leszorításának érdekében harcoljanak a kábítószer-kereskedelem ellen.

1996-ban Kalifornia állam volt az első, amely gyógyászati célokból engedélyezte a marihuána orvosi alkalmazását. Azóta eddig 13 amerikai szövetségi állam és a Washingtonnak otthont adó Columbia Terület tett hasonlóan. Noha a Clinton-kormány határozott fellépést helyezett kilátásba a törvény ellen, s a Bush-kormányzat idején rendszeresen tartottak razziákat a marihuána-patikákban, és azok tulajdonosait nem egyszer több évtizedre is elítélték kábítószer-kereskedelem miatt, a délnyugati állam továbbra is virágzik a több millió dolláros kannabisz-biznisz.

Olvasóink írták

 • 5. siklo 2010. október 29. 10:08
  „mivel évek óta gyakorlatilag legális fűnegyedek működnek orvosi célra legalizálni kell. Csak az elmaradott országokban nem legális. Magyarországon naponta megközelítően 200an halnak meg alkohol miatt. Fűtől a történelem folyamán soha senki...”
 • 4. szilléri 2010. október 27. 18:41
  „Hát ! Világéletében nagy genya volt az bizti !

  Ki van tiltva Horvátországból, Tajvanról meg egy-két más nem ,,szemita" országból.

  Szégyen, hogy magyar származású ! Felejtős a koma !”
 • 3. magyarock1 2010. október 27. 12:39
  „"Ezek" mindenütt csak felforgatnak, mert nekik lehet.”
 • 2. dodó 2010. október 27. 12:07
  „Soros, a "magyar" zsidó támogatta anno a fiatal Viktorékat, később a vértesóknak számító SZDSZ-t, jelenleg az LMP-t (habár mindkét fél tagad), a hazai cigányok pozitív diszkriminációját (egyszerűbben: a bűnözésüket és a felforgató, államzüllesztő tevékenységüket), - támadást indított a forint ellen megpróbálva ingatag pénzügyi stabilitásunkat még jobban aláásni.
  Tisztázatlan eredetű (de persze zsidóról lévén szó, törvényes) pénzét felhasználva rombol és káoszt kelt mindenütt, elsősorban volt "hazájában", majd kegyesen fogadja hűbéreseinek és üleptisztogatóinak hódolatteljes háláját.”
 • 1. szilléri 2010. október 27. 12:05
  „K. aaaaaaaaaaaaanyját !!
  Gyuri bácsinak !
  Majd leírja az adóalapjából a támogatás összegét, miközben megemeli a ,,penzumot" !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csehország kubai ellenzékit fogadott be

Csehország - Kubai politikai ellenzékit fogadott be családjával együtt Csehország. Tovább olvasom