Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 15°C Még több cikk.

Egymillió dollárt fizet a Nike az indonéziai gyár dolgozóinak

A Nike sportruházati csoport 1 millió dollár túlóráért járó bért fizet ki az indonéziai dolgozóknak február elejéig - írta honlapján a The Guardian című brit napilap csütörtökön.
A serangi gyár 4500 dolgozója közel 600 ezer túlórát gyűjtött össze az utóbbi két évben. A Seattle-i székhelyű Nike-ot korábban azzal vádolták, hogy mintegy ezer tengerentúli gyárában gyerekeket alkalmaz, és agyonhajszolja a munkásokat.

Az egy éve zajló tárgyalás végére pontot tevő megegyezés precedensértékű lehet más nemzetközi vállalatok számára, valamint átalakíthatja az indonéziai munkaerőpiacot. A diadalittas szakszervezetek következő célpontja az Adidas és a Puma lehet. A sportruházati cég arra is ígéretet tett, hogy felállít egy csapatot a jövőbeni panaszok orvoslására, valamint képzéseket szervez munkásainak.

Az indonéziai üzemekben nem ritka jelenség, hogy a munkások heti hét napot dolgoznak anélkül, hogy kifizetnék a nekik járó túlórapénzt és egyéb juttatásokat. A helyi jogszabályok két évre visszamenőleg teszik lehetővé az ilyen típusú kifizetéseket. Indonéziában nincs nagy hagyománya a szakszervezeteknek, a dolgozók csak a múlt évben kötöttek megegyezést a nagy márkákkal a megfelelő érdekképviseletről. Az Adidas egyik üzemében például a helyi szakszervezet teljes vezetőségét kirúgták, miután sztrájkot hirdettek az alacsony bérek miatt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az eurokraták fizetésemeléséről folytatott vita bíróság elé kerül

Az Európai Bíróság elé viszi az Európai Bizottság a testületben dolgozó közszolgák fizetésemeléséről… Tovább olvasom