Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Egyre rosszabb Oroszország megítélése egy amerikai felmérés szerint

Egyre rosszabb Oroszország és Vlagyimir Putyin orosz elnök megítélése a világ szemében, különösen Európában és az Egyesült Államokban - derült ki egy amerikai tanulmányból.
A szerdán közzétett felmérést a washingtoni székhelyű Pew Research Center készítette március 17. és június 5. között 44 országban, köztük Oroszországban, összesen 48 643 ember megkérdezésével. A válaszadók 43 százaléka vélekedett kedvezőtlenül az eurázsiai országról és vezetőjéről, míg 34 százalékuk formált kedvező véleményt.

Az egy évvel korábbi adatokhoz képest az Egyesült Államokban például 29 százalékponttal nőtt a Putyinról és az országról előnytelenül vélekedők aránya, ahogy Lengyelországban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Németországban és Olaszországban is két számjegyű volt ez az emelkedés.

Bár Franciaországban 2013-hoz képest csak 9 százalékponttal nőtt ez a ráta, tavaly a felmérésbe bevont európai országok közül itt volt a legnegatívabb Oroszország megítélése: már akkor az emberek 64 százaléka vélekedett kedvezőtlenül az országról. Görögország az egyetlen európai ország, ahol - a tavalyi felméréshez hasonlóan - az emberek többsége jó véleménnyel van az orosz államról, és a Krím félsziget március 18-ai orosz bekebelezése ellenére is mindössze két százalékponttal emelkedett az országot negatívan megítélők aránya.

Ukrajnában az utóbbi 3 évben jelentősen megváltozott a lakosság viszonyulása a szomszédos országhoz: míg 2011-ben tízből csupán egy ember vélekedett rosszul a nagy szomszédról és vezetőjéről, addig idén már tízből hat. Régiónként azonban jelentős eltérések tapasztalhatók: a nyugati országrészben 83 százalék az Oroszországot nem szívelők aránya, a keleti részeken 45 százalék, a Krím félszigeten pedig csupán 4 százalék ez az arány.

Kínában, ahogy Vietnamban, Bangladesben és Thaiföldön is továbbra is többségben vannak azok, akik jó véleménnyel vannak Oroszországról és Putyinról.

A Pew Research Center tanulmányából kiderült: a megkérdezettek elsöprő többsége nem bízik abban, hogy az orosz elnök jó döntéseket tudna hozni a világ ügyeit illetően, ezt csak az oroszok, kínaiak, bangladesiek, vietnamiak, kenyaiak, tanzániaiak és a ghánaiak gondolják így.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama arra kéri a közép-amerikaiakat: ne küldjék gyerekeiket az Egyesült Államokba

Az amerikai elnök felszólította szerdán a közép-amerikai országok lakosságát, hogy ne küldjék gyerekeiket az Egyesült Államokba, mert kevéssé valószínű, hogy ott maradhatnak. Tovább olvasom