Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Egyre több vadhúst csempésznek Európába

Évente akár 270 tonnát is kitehet az egyik párizsi repülőtérre érkező illegális vadhús mennyisége - állapítja meg egy első ízben elvégzett nemzetközi felmérés.
A brit BBC honlapján ismertetett tanulmány a párizsi Charles de Gaulle nemzetközi repülőtéren 17 napon keresztül folytatott vizsgálatra alapozza következtetését. Tizennégy afrikai országból érkező 29 járat 134 utasának poggyászát vizsgálták meg, és közülük kilencnek a csomagjában összesen 188 kiló vadhúst találtak. Ezeket az adatokat vetítették aztán ki egy egész évre, és így jutottak a 273 tonnára, amely tehát erősen becsült, ezért a jövőben egy nagyobb, átfogóbb vizsgálatra készülnek.

A 11 fajta állat között volt két főemlős - majmok -, kétfajta krokodil, háromfajta rágcsáló; ráadásul az állatfajok között négy védett is előfordult.

A tanulmányt jegyző francia, kambodzsai és brit kutatók szerint az illegális kereskedés egészségi kockázatokat jelenthet emberekre és állatokra nézve, továbbá növeli a veszélyeztetett fajok húsa iránti keresletet. A csempészet jelentős hasznot hoz: Európában 4 kilogramm majomhús 100 euróba kerül, Kamerunban viszont csak öt euróba.

A kutatók több tényezőt is felsorolnak, miért érheti meg a csempészés. Először is a hatóságok számára nyilvánvalóan nem elsődleges cél az illegális áru felkutatása, illetve lefoglalása. Másodszor az illegális kereskedés pénzbüntetése alacsony, és bírságot csak ritkán szabnak ki.

Javaslatokat is megfogalmaznak az illegális vadhús visszaszorítására. Eszerint a vámosokat ösztönözni, a tiltott kereskedést keményebben büntetni, az utasok figyelmét pedig fokozottabb mértékben kellene felhívni arra, hogy az Európai Unió tiltja ezeknek az áruknak a behozatalát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fico tovább próbálkozik a kormányalakítással

Robert Fico, a szlovákiai választáson győztes Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt elnöke tovább… Tovább olvasom