Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Egyre többen lesznek öngyilkosok az amerikai hadseregben

Rekordot döntött a szolgálati idejüket töltő katonák között az öngyilkosságok száma az elmúlt évben - áll az amerikai hadsereg csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésében, ami szerint ezért egyebek mellett a háborús idők okozta stressz tehető felelőssé.
Tavaly összesen 143 amerikai katona vetett önkezével véget életének, míg egy évvel korábban ez a szám 115 volt. A hadsereg szerint a tavalyi 143 esetből eddig 128-nál bizonyították be, hogy öngyilkosság történt, míg 15 katona halálával kapcsolatban még tart a vizsgálat. A korábbi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a hasonló vizsgálatoknál az esetek kilencven százalékában bebizonyosodik, hogy öngyilkosság történt.

Az amerikai haderőknél az elmúlt négy évben, azaz az iraki és afganisztáni harcok intenzívebbé válásával párhuzamosan, folyamatosan nőtt az öngyilkosságot elkövető egyenruhások száma, amiben a szakértők szerint több tényező játszhatott szerepet. Peter Chiarelli tábornok, az Irakban szolgáló amerikai erők korábbi parancsnoka ugyanakkor úgy látja: az egyre hosszabb bevetések és a hadműveletek felgyorsult tempója okozta stressz lehet a legfőbb felelőse az elmúlt évek romló statisztikájának.

A jelentés szerint a tavaly öngyilkosságot elkövetett katonák harminc százaléka halála idején külföldön állomásozott, ráadásul háromnegyedüknek ez volt az első bevetése. További 35 százalékuk hazatérte után egy éven belül dobta el az életét, míg másik 35 százalék úgy lett öngyilkos, hogy még soha nem volt bevetésen.

A hadsereg az évek óta növekvő problémára megelőző programok kidolgozásával próbál felelni: egyre nagyobb figyelmet fordítanak embereik mentális problémáinak kezelésére, és a jövőben speciális tréningeket szerveznek, ahol megtanítják a katonáknak, hogy mit tegyenek, ha olyan viselkedést tapasztalnak társaiknál, ami akár öngyilkossághoz vezethet.

Olvasóink írták

 • 5. Mathiasking 2009. január 30. 14:48
  „Kedves flexsnake!

  Ez talán ne te döntsd el! A statisztika az nem hazudik! Ugye te is így gondolod? Estleg van más empirikus, velünk is megosztható információd is?”
 • 4. flexsnake 2009. január 30. 14:24
  „Nem túl felkészültek voltak, rendszerint magánéleti problémák miatt lesznek öngyilkosok a seregben.”
 • 3. katonaroca 2009. január 30. 11:46
  „Dolgozik a lelkiismeret. 10/5--Ne ölj !”
 • 2. sugárbányász 2009. január 30. 11:26
  „Bűntudatuk van a dzsiájdzsóknak, mert amit tesznek az embertelen és az ő negy demokráciájukkal ellenkezik. Ezt az ellentétet nehéz hazugság nélkül elviselni.”
 • 1. CsImre 2009. január 30. 11:21
  „Az elit öngyilkos alakulatot már Lóma kolában felfedezték, és meg is mutatták. Lehet, ez az amcsik új taktikája is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét magyar fiatalokra támadtak a Vajdaságban

Vajdaság - Az Emberi Jogi Központ aktivistájának értesülése szerint a múlt hétvégén a vajdasági… Tovább olvasom